Показване на 1–16 от 83 резултата

“Бъбречни заболявания” или “нефропатия” е общият термин за увреждане, което нарушава нормалната функция на бъбреците. Хроничното бъбречно заболяване (ХБН) се появява, когато бъбреците вече не са в състояние да изчистят токсините и отпадъчните продукти от кръвта и да изпълняват своите функции с пълен капацитет. Това увреждане може да се случи изведнъж или с течение на времето.  А хроничното бъбречно заболяване уврежда нефроните бавно в продължение на няколко години.

Хората разполагат с два бъбрека, всеки с размерите на юмрук. Те се намират близо до средата на гърба, точно под гръдния кош. Във всеки бъбрек има около милион малки структури, наречени нефрони. Те филтрират кръвта и премахват отпадъците и излишната вода, които се превръщат в урина. Бъбреците също така премахват киселината, която се произвежда от клетките на тялото и поддържат здравословен баланс на вода, соли и минерали – като натрий, калций, фосфор и калий – в кръвта.

Повечето бъбречни заболявания атакуват нефроните. Това увреждане може да накара бъбреците да се затруднят в отстраняването на отпадъците. Причините могат да включват генетични проблеми, други заболявания или лекарства. Възможно е да има повишен риск от бъбречно заболяване, ако е налице друго заболяване като диабет, високо кръвно налягане или близък член на семейството с бъбречно заболяване.

Някои бъбречни заболявания са остра бъбречна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност, гломерулонефрит, пиелонефрит, камъни в бъбреците и други.

Здравите бъбреци помагат за регулиране на кръвното налягане, премахват отпадъчни вещества и течности, сигнализират на тялото да произвежда червени кръвни клетки и помагат за регулирането на растежа при децата.

Ако обаче функциите им са нарушени и е необходимо да се подпомогнат чрез лекарствена терапия или хранителни добавки, то могат да се включат алфа липоева киселина (ALA), андрографис, моринга, N-ацетилцистеин (NAC), пробиотици, ресвератрол, екстракти от мечо грозде, брезови листа, гъба кордицепс и други, които ще откриете в тази категория.