Показване на 2 резултата

Възпалителните заболявания на червата (Inflammatory Bowel Diseases), включително улцерозен колит и Болест на Крон, са хронични рецидивиращи хронични заболявания, за които няма установено лечение.

За разлика от улцерозния колит, при който възпалението е ограничено до дебелото черво, възпалението характерно за болестта на Крон може да засегне всяка част от храносмилателната система.

Симптомите варират при отделните хора – при някои пристъпите могат да бъдат леки, но при други могат да бъдат по-тежки. Най-честите симптоми са диария и коремна болка, умора, загуба на тегло и на апетит.

Захранването на тялото с необходимите нутриенти може да бъде трудно, ако страдате от възпалително заболяване на червата като Болест на Крон. От приблизително 1,5 милиона души с възпалително заболяване на червата, мнозина се сблъскват с храносмилателни смущения като недохранване, диария, спазми и умора. Всичко това нарушава нормалния процес на абсорбиране и използване на хранителни вещества и може да доведе до развитие на различни дефицити на витамини или минерали.

Хората, които имат Болест на Крон, се нуждаят от балансирана и разнообразна диета, но с някои ограничения. Препоръчва се да се консумират фибри, тъй като диетичните фибри могат да се превърнат в късоверижни мастни киселини. Те на свой ред осигуряват гориво за заздравяване на лигавицата на дебелото черво.

Повечето препоръки биха гласяли, че е по-добре да си набавяте хранителни вещества от храните, които ядете, вместо да разчитате на добавки. За съжаление, това не винаги е възможно при хората болест на Крон, която компрометира здравината на чревната лигавица и функциите на храносмилателната система. Независимо дали се дължи на недостатъчно усвояване на вещества или невъзможност да се храните добре, ако имате това заболяване, добавките може да помогнат в голяма степен.

Най-актуалната медицинска литература, която оценява употребата на хранителни добавки за лечение на възпалителни чревни заболявания, разкрива ефикасността на витамин D, рибено масло, пробиотици, пребиотици, куркумин, алое вера и канабис сатива.