Показване на 1–16 от 206 резултата

Депресията е разстройство на настроението и е едно от най-често срещаните психични заболявания в днешно време, засягайки над 264 милиона души от всички възрасти по данни на СЗО.

Различните термини, използвани за означаване на депресия, включват още “голямо депресивно разстройство” и “клинична депресия”.

Симтоми на депресия

Симптомите на депресия включват значителни промени в чувствата, мислите и поведението, включително загуба на интерес към дейности, на които човек се е радвал преди това, и постоянно усещане за тъга. В зависимост от тежестта на депресията, човек може да изпитва различни физически и емоционални проблеми, свързани с разстройството.

Депресията не е нещо, от което човек може да се измъкне и е повече от ситуационно обусловена или временна тъга. Наред със загубата на интерес и помраченото общо състояние, други симптоми на депресия могат да включват:

 • Усещане за празнота или нещастие
 • Промени в апетита, включително ядене повече или по-малко, отколкото е обичайно
 • Чувство за вина или безполезност
 • Тревожност
 • Промени в моделите на сън
 • Чувство на гняв или ирационални изблици
 • Проблеми с концентрацията или вземането на решения
 • Мисли за самоубийство или смърт

Причини за развитие на депресия

Въпреки че причините за депресията не са напълно изяснени, някои фактори могат да играят роля в комбинация един с друг. Някои от факторите, които биха могли да допринесат за депресията, включват:

 • Промени в мозъка
 • Дисбаланс на някои мозъчни химикали и невротрансмитери
 • Промени в хормоните, свързани с бременност, проблеми с щитовидната жлеза, менопауза или други подобни състояния.
 • Фамилна анамнеза за депресия

Лечение на депресия – методи и средства

Докато много хора се нуждаят от клинично лечение и лекарствени медикаменти за лечение симптомите на депресия, има и други средства, които могат да бъдат полезни в преодоляването на тази сложна болест.

Изследванията показват, че депресията се обуславя от редица процеси в тялото, включително възпаление, оксидативен стрес, автоимунни заболявания и други фактори. Поради това има някои добавки, които могат да се използват за лечение на симптомите на депресия, като се приемат заедно с антидепресанти или се използват самостоятелно. Това задължително трябва да става само по преценка на компетентен лекар и по предписание.

Доказано е, че някои билки и добавки могат да облекчат симптомите на лека или средна степен на депресия и да помогнат частично за подобряване на настроението. Допустим и изследван е приемът на витамин В комплекс, витамин Ц, витамин Д, магнезий, калций, селен, цинк, антиоксиданти, L-ацетил карнитин (LAC), рибено масло, S-аденозилметионин и други, които могат да подпомогнат мозъчната, нервната, имунната и други функции, както и да подкрепят защитните сили на тялото.

Що се отнася до прилагането на други средства, различни от лекарствени медикаменти или хранителни добавки, може да се потърси специализирана психиатрична помощ за преодоляване на потискащото настроение, откриване на възможните причини, породили заболяването и начините за преодоляването му.