Показване на 1–16 от 179 резултата

100% Цейлонска Канела Cvetita Herbal – 80 капсули

Original price was: 30.00 лв..Current price is: 24.90 лв..

Full-Spectrum Горчив пъпеш / Bitter Melon 500mg SWANSON – 60 Капсули

Original price was: 19.80 лв..Current price is: 16.80 лв..

Диабетът е метаболитно заболяване, свързано с високи нива на захар в кръвта. С течение на времето, ако имате твърде много глюкоза в кръвта, това може да причини здравословни проблеми от различен характер. Въпреки че диабетът не може да се излекува, може да се предприемет стъпки за управление на състоянието.

Инсулин и диабет

Болестта се развива, когато панкреасът – задстомашната жлеза, не произвежда достатъчно от хормона инсулин или тялото не може да използва правилно наличния инсулин.

Инсулинът е важен за пренасянето на захарта от кръвния поток в клетките. Веднъж попаднала в клетките, захарта се превръща в енергия за незабавна употреба или се съхранява за употреба на по-късен етап. Тази енергия е необходима за много от телесните функции и процеси.

Разновидности и симптоми на диабета

Диабет тип 1 се появява, когато панкреасът произвежда много малко или никакъв инсулин. Хората с диабет тип 1 трябва да приемат инсулин всеки ден, за да заместват инсулина, който телата им не произвеждат. Тази форма на заболяването най-често се наблюдава при деца.

Диабет тип 2 е най-честата форма на заболяването, засягаща около 90–95% от хората с тази диагноза. При диабет тип 2 тялото е резистентно на действието на инсулина, което означава, че не може да използва правилно инсулина и да осигурява енергия на клетките. Въпреки че тялото може да произвежда малко инсулин, това не е достатъчно, за да се преодолее въпросната резистентност.

Гестационният диабет е временна форма на диабет, която може да възникне в периода на бременността. Гестационният диабет често няма симптоми, така че повечето жени разбират за него по време на рутинни изследвания на кръвната захар в даден момент от бременността. Ако жената има висока кръвна захар, тя трябва да спазва стриктна ограничителна диета през останалата част от бременността, за да държи нивата на кръвната глюкоза под контрол.

Преддиабетът (или преддиабетно състояние) се появява, когато нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не са достатъчно високи за диагноза “диабет”. С течение на времето това може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт, както и риска от развитие на диабет тип 2.

Лечение и терапия с хранителни добавки за диабет

Лечението на състоянието е насочено към овладяване нивото на кръвната захар и инсулина в случай на хиперинсулинемия, нормализиране на хормоналния баланс в случай, че са налице нарушения в нивата на хормоните лептин, грелин, серотонин; на тироидните хормони трийодтиронин (Т3), тироксин (Т4), TSH; други мерки по препоръка на лекарския специалист; повишена физическа активност и спортни занимания с цел редуциране на теглото и други мерки.

За терапевтични цели могат да се приемат различни хранителни добавки, съдържащи някое от следните вещества, които повлияват положително нивата на кръвната захар, подкрепят разнообразната чревна микрофлора и съдействат за нормален метаболизъм на хранителни вещества, включително въглехидрати, протеини и мазнини:

  • Алфа-липоева киселина
  • Хром (и по-специално хром пиколинат)
  • Омега-3 мастни киселини
  • Витамини – В6, Д3 и други
  • Минерали – Калций, Магнезий, Селен
  • Пробиотици, например Аcidophilus