Показване на 1–24 от 40 резултата

Гъбичните инфекции (наричани още микози) представляват нападение (инвазия) на тъкани от един или повече видове гъбички. Те варират от повърхностни, локализирани кожни заболявания, през по-дълбоки тъканни инфекции до сериозни белодробни, кръвни или системни заболявания. Някои видове гъбички са опортюнистични, докато други са патогенни, причинявайки заболяване независимо дали имунната система е с нормална функция или не.

Гъбите са една от четирите основни групи микроби (бактерии, вируси, паразити и гъби). Те съществуват в природата в една от двете форми: като едноклетъчни дрожди или като разклоняващи се нишковидни плесени. В околната среда има повече от 1,5 милиона вида гъбички, но само 300 вида са свързани с човешки заболявания. От тях само около 20 до 25 вида са често срещани причини за инфекция при хората.

Повечето гъбични инфекции се получават, защото човек е изложен на източник на гъбички като спори на различни повърхности, във въздуха, почвата или в други места. Обикновено инфекциите се развиват, защото има прекъсване или нарушение в защитните сили на имунната система на тялото и / или човекът осигурява подходящата среда за растежа на гъбичките.

Всеки може да се сдобие с гъбична инфекция, но определени популации са изложени на повишен риск от гъбични инфекции и рецидив на инфекции.

Гъбичните инфекции често се категоризират в две основни групи, като всяка от тях включва:

  • Опортюнистични – опортюнистичните гъбични инфекции се възползват от отслабената имунна система. Най-честите опортюнистични гъбични инфекции са Аспергилоза,
  • Кандидоза и Мукормикоза;
  • Първични – първичните гъбични инфекции могат да се появят при хора с нормална имунна система, понякога със сериозни последици за здравето. Те биват Хистоплазмоза,
  • Бластомикоза, Кокцидиоидомикоза и Паракокцидиоидомикоза.

Гъбичните инфекции могат да бъдат категоризирани по частта от тялото, която те засягат; според това колко дълбоко проникват в кожата, подкожната тъкан, мускулите, съединителната тъкан или костите; от организма, причиняващ инфекцията; или по формата (ите), които гъбите приемат.

За лечение на гъбична инфекция се прилагат противогъбични лекарства и допълнително, по лекарска преценка, витамини и минерали – витамин Д3, В3, В12; Омега-мазнини; каприлова киселина; масло от риган, берберин и други средства.