Показване на 1–16 от 41 резултата

100% Цейлонска Канела Cvetita Herbal – 80 капсули

Original price was: 34.90 лв..Current price is: 29.00 лв..

Каприлова киселина / Caprylic Acid 600mg SWANSON – 60 Меки капсули

Original price was: 35.70 лв..Current price is: 30.45 лв..

Гъбичните инфекции (наричани още микози) представляват нападение (инвазия) на тъкани от един или повече видове гъбички. Те варират от повърхностни, локализирани кожни заболявания, през по-дълбоки тъканни инфекции до сериозни белодробни, кръвни или системни заболявания. Някои видове гъбички са опортюнистични, докато други са патогенни, причинявайки заболяване независимо дали имунната система е с нормална функция или не.

Гъбите са една от четирите основни групи микроби (бактерии, вируси, паразити и гъби). Те съществуват в природата в една от двете форми: като едноклетъчни дрожди или като разклоняващи се нишковидни плесени. В околната среда има повече от 1,5 милиона вида гъбички, но само 300 вида са свързани с човешки заболявания. От тях само около 20 до 25 вида са често срещани причини за инфекция при хората.

Повечето гъбични инфекции се получават, защото човек е изложен на източник на гъбички като спори на различни повърхности, във въздуха, почвата или в други места. Обикновено инфекциите се развиват, защото има прекъсване или нарушение в защитните сили на имунната система на тялото и / или човекът осигурява подходящата среда за растежа на гъбичките.

Всеки може да се сдобие с гъбична инфекция, но определени популации са изложени на повишен риск от гъбични инфекции и рецидив на инфекции.

Гъбичните инфекции често се категоризират в две основни групи, като всяка от тях включва:

  • Опортюнистични – опортюнистичните гъбични инфекции се възползват от отслабената имунна система. Най-честите опортюнистични гъбични инфекции са Аспергилоза,
  • Кандидоза и Мукормикоза;
  • Първични – първичните гъбични инфекции могат да се появят при хора с нормална имунна система, понякога със сериозни последици за здравето. Те биват Хистоплазмоза,
  • Бластомикоза, Кокцидиоидомикоза и Паракокцидиоидомикоза.

Гъбичните инфекции могат да бъдат категоризирани по частта от тялото, която те засягат; според това колко дълбоко проникват в кожата, подкожната тъкан, мускулите, съединителната тъкан или костите; от организма, причиняващ инфекцията; или по формата (ите), които гъбите приемат.

За лечение на гъбична инфекция се прилагат противогъбични лекарства и допълнително, по лекарска преценка, витамини и минерали – витамин Д3, В3, В12; Омега-мазнини; каприлова киселина; масло от риган, берберин и други средства.