Показване на 1–16 от 140 резултата

Грипът (или наричан още “инфлуенца”), е сериозно респираторно заболяване с определена сезонност. Представлява остра инфекция на горните дихателни пътища, причинена от грипен вирус А или В. Лесно се разпространява от човек на човек и може да доведе до тежки усложнения при наличие на предразполагащи фактори или неадекватно лечение.

Разболяването от грип също излага организма на риск от други инфекции. Те включват вирусна или бактериална пневмония, която поразява белите дробове. Рискът от усложнения може да бъде животозастрашаващ. Хора на възраст над 65 години и по-големи, много малките деца, хора, които имат белодробни или сърдечни заболявания, хора с хронични заболявания или компрометирана имунна система са изложени на по-голям риск от грипно заболяване.

Как се разпространява грипът?

Основните пътища на разпространение са по въздушно-капков път – чрез кашлица, кихане или контакт лице в лице.

Вирусът може също да се разпространи, когато човек докосне малки капчици от кашлица или кихане върху друг човек или предмет и след това докосне собствените си очи, уста или нос, преди да си измие ръцете.

Симптоми на грип

Симптомите на грипна инфекция могат да бъдат висока температура, главоболие, мускулни болки, хрема, възпалено гърло, силна умора и кашлица. Децата също могат да получат позиви за гадене, повръщане или диария. Въпреки че инфекциите от други вируси могат да имат подобни симптоми, тези, дължащи се на грипния вирус, са по-сериозни.

Симптомите могат да започнат около 1 до 4 дни или средно 2 дни, след като човек е изложен за първи път на грипния вирус. Високата температура и други симптоми обикновено могат да продължат до 7 до 10 дни, но кашлицата и усещането за отпадналост могат да продължат 1 до 2 седмици по-дълго.

Лечение на грип

За лечебния процес е изключително важно да се диагностицира пълно; да се избягват вредни навици като тютюнопушене; да се проветрява редовно и да се пият много течности; да се приемат противогрипни или антивирусни лекарства само по лекарско предписание, като приемът им трябва да започне в рамките на 48 часа от началото на симптомите.

От огромна полза за имунната система в оздравителния процес може да бъдат витамини и минерали – витамин А, Ц, Д, витамин В6 и В12, магнезий, цинк, желязо; адаптогени като куркума; антиоксиданти като глутатион и витамин Е и други, които ще откриете в категорията.