Показване на 15 резултата

H. pylori (Helicobacter pylori) е бактерия, която може да причини инфекция в стомаха или дванадесетопръстника (първата част на тънките черва). Това е най-честата причина за язвена болест. H. pylori може също да възпали и причини увреждане на стомашната лигавица. Нелекуваната и оставена на произвола дълго време инфекция с H. pylori може да доведе до рак на стомаха в някои случаи.

Бактериите H. pylori присъстват в около 50% до 75% от населението на света. Не причинява заболяване при повечето хора, но когато започнат да създават проблеми, елиминирането им може да бъде много труден и продължителен процес.

H. pylori може да се разпространява от човек на човек. Бактерията се намира в слюнката, плаката по зъбите и в изпражненията. Инфекцията може да се разпространи чрез целувка и чрез прехвърляне на бактериите от ръцете на тези, които не са ги измили старателно след посещаване на тоалетната.

Начинът, по който Хеликобактер пилори причинява проблеми на храносмилателната система, е следният: бактерията се размножава в слузния слой на стомашната лигавица и дванадесетопръстника. Тя отделя ензим, наречен уреаза, който превръща уреята в амоняк. Този амоняк предпазва бактериите от стомашната киселина. С размножаването на H. pylori тя започва да унищожава стомашната тъкан, което води до гастрит и / или образуване на пептична язва.

Как е възможно да се излекува човек от тази опортюнистична бактерия, която е силно издръжлива и приспособима към нашите естествени защитни механизми? Антибиотиците, инхибиторите на протонната помпа и други лекарствени медикаменти са традиционно предписвани при потвърждаване на диагноза “инфекция с Хеликобактер Пилори”. Но в терапевтичния процес може да се използват още продукти, обогатяващи чревната микрофлора или конкретни щамове пробиотични бактерии, които могат да унищожат хеликобактерията. Един такъв щам е Lactobacillus Reuteri. От полза могат да бъдат хранителни добавки, предназначени за заздравяване на стомашната и чревната лигавица  и подкрепящи имунитета. Те могат да съдържат някои от следните активни вещества или растителни екстракти: джинджифил (Zingiber officinale), гъба чага, касис (Ribes nigrum), астрагал, черен бъз (Sambucus nigra), гама-линоленова киселина, алое вера, куркумин, DHEA, гинко билоба и други.