Показване на 1–16 от 29 резултата

Уринарната инконтиненция представлява загуба на контрол върху пикочния мехур и е често срещан проблем. Тежестта на състоянието се определя от различни фактори, като може да варира от леко до тежко.

Защо се получава

Преживяването на неконтролируемо изпускане на урина може да бъде смущаващ проблем за много хора. Инконтиненцията на урината от физиологична гледна точка се изразява в загуба на контрол над пикочния мехур и тя често се наблюдава при възрастни хора и раждали жени. Състоянието се среща и при жени преминали през менопаузата.

Инфекции на пикочните пътища (ИПП), нарушения на тазовото дъно и уголемена простата са други причини за инконтиненция.

Въпреки че този проблем излиза на дневен ред едва когато хората остаряват, уринарната инконтиненция не е неизбежна последица от стареенето. А ако вече сте се сблъскали с инконтиненция, някои лесни промени в начина на живот или медицинското лечение могат да облекчат дискомфорта или да спрат усложняването на състоянието.

Симптоми и видове инконтиненция

Видовете уринарна инконтиненция включват:

  • Стресова инконтиненция: тялото изпуска урина, когато упражнявате натиск върху пикочния мехур чрез кашляне, кихане, смях, повдигане на тежки предмети или спорт.
  • Спешна инконтиненция: представлява внезапно, силно желание за уриниране, последвано от неволна загуба на урина. Може да се наложи да уринирате често, включително през цялата нощ. Този вид инконтиненция може да бъде причинена от активна инфекция или от по-тежко състояние като неврологично разстройство.
  • Преливна инконтиненция: води до често или постоянно изпускане на урина поради непълно изпразнен пикочен мехур.
  • Функционална инконтиненция: физическо или психическо увреждане ви пречи да стигнете до тоалетната навреме – артрит, диабет или друго заболяване на опорно-двигателния апарат може да са причината за нарушена подвижност и нарушена уринарна функция;
  • Смесена тип инконтиненция: когато е налице повече от един тип уринарна инконтиненция.

Какво помага при инконтиненция

Има различни лекарства, които могат да намалят степента на изпускане на урина. Някои от тези лекарства стабилизират мускулните контракции, които причиняват проблеми със свръхактивен пикочен мехур. Други лекарства имат противоположния ефект – отпускат мускулите, за да позволят на пикочния мехур да се изпразни напълно.

Използваните медикаменти зависят от типа уринарна инконтиненция, сложността на състоянието и наличието на други заболявания, ако има такива. Освен лекарствени медикаменти, хормонозаместителната терапия може да бъде от полза, както и някои хранителни вещества и билки като магнезий, витамин Д, Витамин С, цинк и калций; хвощ, гъбата Ganoderma lucidum, капсаицин, Сау палмето, екстракт от червена боровинка и други.