Показване на 1–16 от 48 резултата

Инсулинът е хормон, който улеснява транспортирането на кръвната захар (глюкоза) от кръвния поток в клетките в тялото за използване като гориво. В отговор на нормалното повишаване на кръвната захар след хранене, панкреасът отделя инсулин в кръвта. Инсулинът всъщност е единственият хормон, който служи за намаляване нивата на кръвната захар.

Може да сте чували лекарите да казват, че проблемът не е инсулинът, а по-скоро инсулиновата резистентност. И това наистина е така. Инсулиновата резистентност е състояние, при което тялото използва повече инсулин от нормалното, за да поддържа кръвната захар в баланс.

Какво е инсулинова резистентност

При инсулиновата резистентност нормалното количество секретиран инсулин не е достатъчно за придвижване на глюкозата в клетките. Може да се каже също, че клетките са „устойчиви“ на действието на инсулина. За да компенсира, панкреасът отделя инсулин във все по-големи количества, за да поддържа нужното адекватно движение на кръвната захар в клетките и нормалното ниво на кръвната захар.

Инсулиновата чувствителност на свой ред е показател за това колко добре тялото ви може да се справи с глюкозата чрез секреция на инсулин.

Ниската инсулинова чувствителност е известна като инсулинова резистентност. Без да се предприемат мерки за предотвратяване на проблема, той може да прерасне в диабет тип 2.

Какви са симптомите на инсулинова резистентност

Обикновено няма очевидни външни признаци на инсулинова резистентност. Когато обаче развиете резистентност към инсулина, на задната част на врата могат да се развият тъмни петна по кожата, наречени acanthosis nigricans. Тези тъмни петна могат да се появят и на лактите, коленете, кокалчетата на ръцете и подмишниците.

По-важното е, че инсулинът има други вътрешни ефекти върху метаболитните реакции в тялото, включително превръщането на калориите в мазнини. Инсулиновата резистентност влияе върху чернодробните ензими, които произвеждат холестерол и действат върху бъбреците, като това може да допринесе за високо кръвно налягане.

Как се преодолява инсулинова резистентност

Загубата на тегло и физическата активност се считат за първостепенни в справянето с инсулинова резистентност. Това са най-добрите средства за възстановяване способността на организма да реагира нормално на инсулина. Тъй като тютюнопушенето допринася за инсулиновата резистентност, препоръчва се отказване на този навик, за да се контролира състоянието. Разбира се, животът без тютюн допринася и за подобряване на цялостното ви здравословно състояние.

За да се понижат нивата на кръвната глюкоза и да се възстанови нормалният отговор на организма към инсулин, лекарите могат да предписват лекарства, които обикновено се използват за лечение на диабет тип 2. Освен тях, някои хранителни добавки могат да подпомогнат организма да се върне към нормална функция на инсулина – хром, коензим Q10, алфа-липоева киселина, магнезий, DHEA, рибено масло и други средства, които могат да насърчат детоксикацията и редукцията на теглото.