Показване на 1–16 от 225 резултата

100% Цейлонска Канела Cvetita Herbal – 80 капсули

Original price was: 30.00 лв..Current price is: 24.90 лв..

BCAA 3D BIOTECH USA – 90 Капсули

42.00 лв.

Какво е кръвна захар

Всички познаваме усещането за прилив на енергия след особено богато на захар хранене или енергийна напитка. Настъпва кратко усещане за хиперактивност, последвано бързо от рязък спад, онова добре познато изтощение, което е сигнал, че бързата енергия е употребена. Ако това ви звучи познато, значи вече сте изпитвали ефекта, който захарта може да има върху нивата на енергия. Но знаете ли всъщност колко усилено трябва да работи тялото ни, за да поддържа всичко в баланс и как усърдно се опитва да регулира кръвната захар?

Кръвната захар или глюкозата е основната захар, която се намира в кръвта ви. Тя идва от храната, която ядете, и е основният източник на енергия на тялото, като друг източник на енергия са кетоните.

Глюкозата може да се преработва при достатъчно количество инсулин – необходимият хормон за поддържане на нормални нива на глюкоза и избягване на резки скокове в нивата ѝ. Това е изключително важно за поддържане на нормално тегло, понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни процеси и други здравословни проблеми.

Защо трябва да се контролира

Контролът на кръвната захар е важен по две основни причини. На теория хората трябва да поддържат кръвната захар в здравословни граници, но консумацията на богати на въглехидрати храни и напитки води до повишаване на кръвната захар.

В случай, че имате диабет, най-доброто нещо, което може да направите, за да предотвратите усложнения, е да приложите мерки за контрол на кръвната захар. Усложненията на диабета включват увреждане на нервите, бъбречни заболявания, кожни заболявания, сърдечни заболявания и други.

Контрол на кръвната захар

Един от ефективните способи е да се научите да следите приема на въглехидрати от храните, както и на мазнините. Необходимо е да се пие достатъчно количество вода според теглото и пола, да не се пропуска ежедневната 30-минутна разходка и тренировка, да се ограничат джънк храните и напитките. Увеличаване приема на фибри също може да бъде от полза, както и осигуряването на някои продукти и вещества в менюто като Витамин Д, Омега-3 мазнини, Магнезий, Псилиум хуск, Канела, Алфа-липоева киселина, Хром, Берберин и други.