Показване на 14 резултата

Мигрената обикновено е умерено до силно главоболие, почувствано като пулсираща болка в областта на едната страна на главата. Много хора в моменти на мигрена имат усещане за болест, болки или завишена чувствителност към светлина или звук. Обикновено мигрените започват в ранна зряла възраст.

Какви видове мигрени познаваме?

  • Мигрена с аура – е съпроводена със специфични предупредителни признаци точно преди да започне главоболието, като например да видите мигащи светлинки и др.;
  • Мигрена без аура – е най – често срещаното състояние на мигрена, която се придобива без специфични предупреждаващи сигнали;
  • Мигрена с аура без наличие на главоболие, позната още като тиха мигрена – където се преживява аурата или другите мигренозни симптоми, но без да се развие досадното главоболие.

Възможно е години наред да мине между мигренозни атаки.

Кога е редно да ползвате медицинска подкрепа?

Нужно е да посетите своя личен лекар, когато получавате чести или тежки симптоми на мигрена. В противен случай трябва да се възползвате от прости болкоуспокоителни средства като ибупрофен или парацетамол, които са ефективни за състояния на мигрена.

Какви са вероятните причини за състоянието мигрена?

Точна кауза за появата на мигрената не е известна, въпреки това се счита, че се активира в резултат на временни изменения в химикалите, кръвоносните съдове на мозъка и нервите.

Някои хора отключват мигренни атаки в следните случаи:

  • след удар;
  • други здравословни проблеми;
  • умора;
  • след консумацията на определени храни или напитки.

Има ли изцеряване на мигрена?

На разположение са редица медикаменти, за да помогнат за намаляване на симптомите. Такива могат да бъдат:

  • болкоуспокояващите – включват се лекарствени продукти без изискване на рецепта като Парацетамол и Ибупрофен;
  • Триптани – представляват лекарствени медикаменти, които могат да спомогнат за обръщане на промените в мозъка, причиняващи неприятните състояния на мигрена;
  • анти-еметика – медикаменти, които са често третирани, за да облекчат усещането за болест и гадене при хората.

По време на мигренна атака, много хора са открили, че добрият сън или просто лежането в затъмнената стая може да подпомогнат за облекчаване на състоянието.

Как можем да предотвратим мигрената?

Ако подозирате, че конкретна причина може да предизвика мигрената ви, като определен вид храна или стрес, избягването на този причинител може да помогне за намаляване на проявите от преживяване на мигрена.

Допълнително включените физически упражнения, както и здравословен начин на живот с редовен сън и хранене, добро хидратиране, ограничаване на приема на алкохол и кафе, могат да помогнат за преодоляване появата на състоянието мигрена.

Обобщение

Мигрената може сериозно да повлияе на качеството ви на живот и да ви спре да извършвате нормалните си ежедневни дейности. Някои хора са уверени, че трябва да останат в леглото с дни в даден момент. Но редица ефективни лечения са на разположение за намаляване на симптомите и предотвратяване на по – нататъшни атаки. Мигренозните атаки понякога могат да се влошат с течение на времето, но също така те са склонни постепенно да се подобряват в продължение на много години за повечето хора.