Показване на 1–16 от 146 резултата

Настинката е здравословен проблем, с който всеки се е сблъсквал поне няколко пъти в живота си. От добре познатия течащ нос, кихане, простуда и в крайна сметка настиване, е страдал всеки, колкото и да се е пазил.

Есенно-зимният период от годината, когато има смяна на климата, по-ниски температури и повече студени ветрове, са благоприятни за настинки и други респираторни проблеми. Има някои важни неща, които трябва да се знаят за настинката и които я разграничават от другите заболявания.

Същност на настинката

Настинката представлява инфекция на носа и гърлото. Лесно се предава на другите, особено в домовете, класните стаи и работните места по въздушно-капков път или чрез секретите на горните дихателни пътища.

Повече от 200 различни вируса могат да причинят добре познатата настинка. Обикновено се развива в рамките на 7 до 10 дни и отшумява за толкова, като започва с общо неразположение, хрема, кихане, възможно е да има и кашлица, болки в мускулите и ставите.

Основната разлика между настинка и грип е, че е по-вероятно да вдигнете висока температура при грип, а не при настинка. Грипът също може да причини болки в тялото и по-тежки симптоми от настинката, а началото му е по-рязко и поваля по-изненадващо от настинка. Въпреки че и настинката, и грипът могат да доведат до усложнения, грипните усложнения могат да бъдат животозастрашаващи.

Каква е разликата между настинка и COVID-19 (коронавирус)

Коронавирусите са група вируси, които могат да причинят инфекции на горните дихателни пътища. Докато риновирусите причиняват повечето видове обикновена настинка, някои от тях са причинени от различни коронавируси. Повечето хора се възстановяват бързо от тези обикновени настинки.

Коронавирусите също могат да преминат надолу в белите дробове и да доведат до пневмония и други усложнения, които могат да бъдат фатални. Ранните симптоми, които правят COVID-19 различен от обикновената настинка и много по-опасен от нея, включват висока температура, втрисане и треперене, задух, загуба на вкус и мирис (аносмия), симптоми засягащи храносмилателния тракт като диария и други.

Лечение на настинка

Няма лекарства, които да могат да „излекуват“ директно настинка или грип. Тези медикаменти са насочени към причинените от настинката или грипа симптоми. Съществуват много лекарствени средства без рецепта, които могат да облекчат тези симптоми. Освен това има лекарства с рецепта и ваксини, които могат да лекуват и предотвратяват някои видове грип. За COVID-19 също се работи върху множество ваксини, които да създадат траен имунитет в организма на ваксинирания човек.

Според симптомите могат да се приложат аналгетици –  за намаляване на температурата и болката; антихистамини – за успокояване лигавицата на носа; деконгестанти – за облекчаване на запушен или задръстен нос; отхрачващи средства, антитусивни средства и други по преценка на лекар.

Хранителни добавки и билкови екстракти също могат да са от полза за подпомагане на оздравителния процес. Например, силни антиоксиданти като витамин Ц, глутатион, витамин и минерали като цинк, магнезий, селен, витамин В6, В12, Н-ацетил Л-цистеин, ресвератрол и други.