Показване на 9 резултата

Състоянието подагра представлява разновидност на артритно възпалителение, което се характеризира с повтаряеми атаки на зачервяване и подуване на ставата. Болката обикновено идва бързо, достига своя максимален интензитет за около 12 часа. Обикновено засегнатата област е в основата на ставата на големия пръст. Състоянието може да съпроводи образуване на камъни в бъбреците или до бъбречно увреждане.

Подаграта е състояние, при което се струпват малки кристалчета върху и около ставите. Придружава се с внезапни атаки на силна болка и подуване.

Състоянието засяга главно мъжете над 30 годишна възраст и жените след менопаузата. Подаграта е изключително болезнено и инвалидизиращо състояние, но са налични лечения, при които се облекчават симптомите и се предотвратяват последващи неприятни атаки.

Какви са признаците на подаграта?

Всяка една става е възможно да бъде засегната от състоянието подагра, но обикновено засегнатите стави са към краищата на крайниците, като пръстите на ръцете, глезените, коленете и пръстите.

Признаците на подагра се характеризират със:

  • силна болезненост в една или няколко стави;
  • усещане за горещо и изнежване на мястото;
  • подуване във и около засегнатата става;
  • червена, блестяща кожа над засегнатата става.

Симптомите на подагра се развиват бързо, за няколко часа и обикновено са с продължителност от 3 до 10 дни. След което болката започва да преминава и ставата си възвръща първоначалното състояние.

Почти всеки с подагра изпитва допълнителни атаки в някакъв момент, обикновено в рамките на една година.

Кога трябва да посетите личния лекар?

Когато имате прояви на подагра, но все още не е диагностицирана. Ако болката продължава да се влошава и също така вдигнете висока температура.

Ако вече имате диагностицирано заболяване подагра и получите атака, трябва отново да посетите вашия общопрактикуващ лекар.

Какво причинява подаграта?

Подаграта се образува посредство отделяне на количества пикочна киселина в кръвта.

Когато образувате твърде големи нива на пикочна киселина или бъбреците не отделят достатъчни количества посредством урината. В този случай пикочната киселина започва да изгражда малки остри кристали в областта на вашите стави. Острите кристалчета могат да предизвикат възпаление на ставата, което се придружава с подуване, зачервяване и болезненост.

Кои са причините, провокиращи получаването на подагра?

  • високо налягане в кръвта, затлъстяване и/или диабет;
  • по наследство от близък роднина с подагра;
  • при проблеми с бъбреците;
  • посрердством ядене на храни, причиняващи натрупване на пикочна киселина, като карантии, червено месо и морски дарове;
  • когато пиете твърде много бира и други алкохолни напитки.

Има ли и какви са леченията за подагра?

Облекчаването на симптомите по време на подагрена атака може да се постигне с помощта на ледени компреси или чрез приемане на лекарства от типа на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), колхизин или кортикостероиди.

Предотвратяване на по-нататъшни атаки – чрез комбинация от промени в начина на живот, като отслабване или промяна на вашата диета, и приемане на лекарства, които понижават нивата на пикочната киселина, като алопуринол.

С лечението много хора са в състояние да намалят нивата си на пикочова киселина достатъчно, за да разтворят кристалите, които причиняват подаграта – и в резултат на това нямат по-нататъшни атаки. Въпреки това обикновено се изисква лечение през целия живот.