Показване на 11 резултата

Хесперидин / Hesperidin Swanson 500 mg – 60 капсули

Original price was: 38.70 лв..Current price is: 32.90 лв..

Разширените кръвоносни съдове, познатии като варикозни образувания, са състояние на съдовете, при което започват да се  уголемяват и усукват. Тези варици обичайно се образуват в областта на краката, точно под кожата. Разширените вени обикновено причиняват малко симптоми. Въпреки това, някои лица могат да изпитат умора или болка в областта. Усложненията могат да включват кървене или повърхностен тромбофлебит. Вариците в скротума са известни като варикоцеле, докато тези около ануса са познати като хемороиди.

За много хора разширените и паякообразните вени представляват козметична грижа. За други хора разширените кръвоносни съдове могат да създадат дискомфортност и болка в засегнатите области.

Лечението на варикозните вени може да съдържа мерки или процедури за самостоятелно полагане на грижи от Вашия лекар за затваряне или хирургично отстраняване на вените.

Кои са признаците на варикозни вени?

Варикознитек вени представляват повърхностни кръвоносни съдове, които са уголемени и усукани. Обикновено уголемените вени се срещат точно под кожата в зоната на краката. Усложненията могат да включват кървене или повърхностен тромбофлебит.

Разширените вени може да не причинят никаква болка. Симптомите, които може да получите при това състояние на безболезнени разширени вени, включват:

  • Оцветяване на кръвоносните съдове в син  или тъмно лилав цвят;
  • Започват да се забелязват извити или издути вени;

Когато разглеждаме болезнени разширени кръвоносни съдове, симптомите могат да включват:

  • Усещане за тежест и болезненост;
  • Мускулни спазми, пулсиране, парене и подуване в областта на глезените;
  • Засилени болки след седене или стоене дълго време;
  • Сърбежи в областта на разширените вени;
  • Обезцветяване на кожата и образуване на петна.

Паякообразните вени приличат на варикозните вени, но са с по-малки размери. Паячните кръвоносни съдове се намират по-близко до повърхността на кожата и често са червени или сини.

Паяковите кръвоносни съдове се появяват предимно в областта на краката, но могат да бъдат разположени и върху лицето. Те варират по размери и приличат на паяжина.

Какво причинява събирането на кръв вразширените вени?

Вариците са причинени от повишено кръвно налягане в кръвоносните съдове. Варикозните вени се получават в близост до повърхността на кожата, (повърхностни вени). Кръвта тръгва към сърцето посредством еднопосочни клапани в съдовете. Когато клапите отслабнат или се повредат, кръвта започва да се събира в кръвоносните съдове. Това предизвиква тяхното уголемяване.

Какви са усложненията при варикозните вени?

Усложненията при вариците не са чести, но могат да включват състояния на язви, кръвни съсиреци и кръвотечение.

Болезнените язви се намирът върху кожата, в близост до разширените вени, особено близо до глезените. Обезцветяването с появата на петна по кожата сигнализира за образуване язва.

От време на време вените започват да се уголемяват в рамките на краката. Засегнатият крайник обикновено става болезнен и започва да набъбва. Всяка постоянна болка в крака или подуване дава основание за медицинска помощ, защото може да е признак за наличие на кръвен съсирек — състояние, известно в медицината като тромбофлебит.

Понякога повърхностните вени може да се пръснат. Това причинява леко кървене,  което изисква медицинска помощ.

Може ли да се избегне образуването на разширени вени?

Няма как напълно да предотвратим разширени вени. Но подобряване на вашата циркулация и мускулен тонус може да намали риска от развитие на разширени вени.