Показване на 1–16 от 218 резултата

100 % чист витамин С на прах / Vitamin C Powder – 100% Pure Swanson – 454 гр

Original price was: 50.70 лв..Current price is: 43.00 лв..

100% Чист Л-метионин / 100% Pure L-Methionine Swanson – 30 Капсули

Original price was: 21.30 лв..Current price is: 18.10 лв..

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са причина за смъртта на приблизително 17,9 милиона живота всяка година по данни на СЗО. Тези заболявания са на първо място в световен мащаб в топ 10 на най-смъртоносните за последните 20 години. Данните са стряскащи и подчертават необходимостта от засилен глобален фокус върху превенцията и лечението на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет, респираторни заболявания и други.

Какви сърдечно-съдови заболявания има

Сърдечно-съдовите заболявания са клас заболявания, които включват увреждане на сърцето или кръвоносните съдове. В тази група попадат заболявания на коронарните артерии като ангина и инфаркт на миокарда (или само “инфаркт“).

Терминът „сърдечно заболяване“ често се използва взаимозаменяемо с термина „сърдечно-съдови заболявания“. Сърдечно-съдовите заболявания обикновено се отнасят до състояния, които включват стеснени или запушени кръвоносни съдове, които могат да доведат до инфаркт, болка в гърдите (ангина) или инсулт.

Други сърдечни заболявания, като тези, които засягат сърдечния мускул, клапите или ритъма, също се считат за форми на сърдечни заболявания.

Важно е хората да знаят, че много форми на сърдечни заболявания могат да бъдат предотвратени или лекувани чрез здравословен начин на живот, отказване на тютюнопушене, поддържане на нормално телесно тегло и движение.

Причини за сърдечно-съдови заболявания

Натрупването на плака удебелява и втвърдява артериалните стени, което може да инхибира (наруши) притока на кръв през артериите към вашите органи и тъкани. Атеросклерозата е и най-честата причина за сърдечно-съдови заболявания. А тя на свой ред може да бъде причинена от нездравословни избори и навици като лоша диета, липса на движение, наднормено тегло и тютюнопушене.

Има и някои рискови фактори, които трябва да се съблюдават – възраст, тегло, тютюнопушене, затлъстяване, физическа активност, дефицит на витамини и минерали, хормонален дисбаланс, генетични увреждания и други.

Лечение – какви са опциите

Методиката за лечение, която е най-подходяща за един човек, ще зависи от конкретния му тип сърдечно-съдово заболяване.

Някои опции включват лекарства за намаляване на липопротеиновия холестерол с ниска плътност, подобряване на притока на кръв или регулиране на сърдечния ритъм; хирургия – поставяне на коронарен артериален байпас или поправка или заместване на клапа; сърдечна рехабилитация и други.

Насочване на вниманието към рисковите фактори и редуцирането им е изключително важно, за да се избегне сърдечно-съдово заболяване. Жизненоважно е да се обърне внимание на следните възможни мерки за превенция:

  • намаляване употребата на алкохол и тютюн;
  • консумация на пресни плодове и зеленчуци – за антиоксиданти, витамини и минерали, в това число глутатион, витамин А, Е, Ц, ниацин, магнезий и други;
  • консумация на риба и рибни продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини – противовъзпалително действие;
  • намаляване на приема на сол, захар и наситени мазнини;
  • избягване на заседнал начин на живот;
  • повече движение и спорт.