Показване на 1–16 от 40 резултата

Куркума Комплекс / Turmeric Complex AquaSource – 60 Капсули

Original price was: 86.00 лв..Current price is: 77.00 лв..

Селен / Selenium L-Selenomethionine 100mcg SWANSON – 300 Капсули

Original price was: 39.90 лв..Current price is: 33.90 лв..

Тиреоидит на Хашимото (или болестта на Хашимото)  е автоимунно разстройство, което може да причини хипотиреоидизъм или недостатъчно активна щитовидна жлеза. При хората с болестта на Хашимото имунната система произвежда антитела, които атакуват щитовидната жлеза. Това уврежда жлезата и тя не произвежда достатъчно хормони необходими за нормален хормонален баланс. Болестта на Хашимото често води до хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът, когато е тежък, може да доведе до забавяне на метаболизма ви, което пък е предпоставка за наддаване на тегло, умора и други симптоми.

Възможно е да няма никакви симптоми на болестта на Хашимото в продължение на години. Първият признак често е уголемена щитовидна жлеза или т.нар. гуша. Изследователите не са сигурни какво точно причинява болестта на Хашимото. Проучванията показват, че това е по-често заболяване при жените, отколкото при мъжете. В някои случаи има по-голям риск от развитие на болестта – при фамилна обремененост или след скорошна бременност и раждане например.

Хипотиреоидизмът на свой ред може да причини проблеми с менструалния цикъл, забременяването или по време на самата бременност. Възстановяването на нормалната щитовидна и хормонална функция започва с диагностициране и подходящата хормонална терапия, която може да бъде подкрепена с хранителни добавки като Л-глутамин, Витамин В12, йод, противовъзпалителния куркумин, извличан от куркума и други в тази категория.

Още витамини и минерали, които могат да подпомогнат нормалната щитовидна функция, са:

  • Витамин D – помага да модулира експресията на имунните клетки, за да поддържа балансиран имунен отговор и да намали развитието на провъзпалителни маркери. Витамин D също намалява възпалителния отговор на организма;
  • Цинк – цинкът, подобно на витамин D, може да играе роля в диференциацията на Т-клетките и е важен за балансираната имунна система. В допълнение към модулирането на възпалителния отговор на адаптивната имунна система, цинкът може да работи за инхибиране на Th17 лимфоцитите. Цинкът също може да намали оксидативния стрес и нивата на възпаление в организма, като спомага за забавяне на прогресията на тиреоидита на Хашимото;
  • Селен – селенът е единственият микроелемент, посочен в генетичния код, а щитовидната жлеза има най-високи концентрации на грам в тялото ви. Той е един истински герой сред хранителните вещества, поради важността му при превръщането на тироксин (Т4) в метаболитно активната форма трийодтиронин (Т3). Това означава, че селенът е особено важен за хора с развит автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм.

Ако лекар специалист установи, че вашата щитовидна жлеза не произвежда достатъчно хормони, необходими за ежедневното ѝ функциониране, се предписват лекарства, за да се компенсира липсата на тиреоидни хормони. Освен тях в терапията може да се използват като алтернатива био-идентични хормони или да се включат след съгласуване хранителни добавки. Някои добре проучени добавки, които могат да помогнат за възстановяване здравословната функция на щитовидната жлеза, са йод, селен, витамин D, витамин В комплекс, омега-3 и цинк. Добрият баланс на всеки минерал ще гарантира, че щитовидната жлеза произвежда достатъчно Т4 и че Т4 и Т3 могат да помогнат на всяка клетка на тялото да използва енергията, необходима за основните ѝ биологични процеси.