Показване на 1–16 от 19 резултата

Задържането на вода е нещо, което може да се случи на всеки, независимо от пола и възрастта. До състояние на задържане на вода се стига, когато се натрупат излишни течности, които не са били изведени правилно чрез механизмите на тялото.

Задържането на вода се случва в кръвоносната система или в тъканите и кухините. Около 60 процента от тялото ви е направено от вода: тя съставлява приблизително 79 процента от мускулите, 73 процента от сърцето и мозъка ви и дори 31 процента от костите ви. Кръвта също се прави предимно от вода. Но ако имате прекомерно натрупване на вода (или течност) в кръвоносната система, телесните тъкани или телесните кухини, това е състоянието на задържане на течности (или задържане на вода).

Причини за задържане на вода

Признаците на задържане на течности често не са толкова очевидни, особено за други хора. Те включват подути глезени и колене, подути гърди, подути пръсти, подуване на корема и дори подпухналост около очите.

Повечето експерти са съгласни, че основната причина за задържане на идиопатична течност е изтичането на течност от малки кръвоносни съдове – или капиляри – в мазнини и кожни тъкани.

Други причини за задържане на течности включват проблеми с лимфната система, която също отвежда течности от тъканите, както и медицински състояния като сърдечни и бъбречни проблеми.

Недостигът на витамини и минерали също може да наруши нормалните метаболитни и отделителни процеси.

Как да освободите задържаната вода и течности

На първо място, вашите диетични избори са определящи за задържането на течности. Физическата активност и хормоналният баланс също имат значение за детоксикацията на организма.

За да нямате проблеми с отоци по крайниците и подпухване, ви препоръчваме да наблегнете на следните добавки, които са хапчета за задържане на вода:

  • Калий
  • Антиоксиданти
  • Витамини – А, Ц, Д, Е
  • Минерали – магнезий, цинк, желязо
  • Билкови чаеве и напитки
  • Диуретични билки като глухарче, джинджифил, магданоз, глог и хвойна