Показване на 1–16 от 54 резултата

Remove Program AquaSource – 140 капсули

Original price was: 117.00 лв..Current price is: 95.00 лв..

Запекът е състояние, при което организма има проблем с изхожданията. Състоянието констипация е често срещано и винаги ни кара да се чувстваме дискомфортно в изпълнението на ежедневните ангажименти.

Хроничният запек представлява по-рядка честота на изхожданията, обикновено до два – три пъти седмично, а самите изпражнения се придвижват трудно през дебелото черво. Състоянието констипация може да е вследствие на промени в диетата или поради неадекватен прием на фибри. В случаи на силни болки, наличие на кръв в изпражненията, или запек с продължетелност повече от три седмици, е редно да потърсите медицинска помощ.

Какви са признаците за констипация?

Симптомите на хронична констипация са по-малко от три изхождания седмично, които са под формата на буци или твърди изпражнения. Усещането е невъзможност напълно да изпразните изпражненията си от ректума.

Кои са вероятните причини за заболяването запек?

Наблюдаваме запек, когато отпадъците в храносмилателния тракт се придвижват твърде бавно и не могат да бъдат елиминирани на време от ректума, което допринася изпражненията да станат по – твърди и сухи. Блокирането в дебелото черво или ректума води до забавяне или спиране на придвижването на изпражненията.

Причините са:

  • Блокиране в червата или т.нар. обструкция на червата;
  • Рак на дебелото черво или на ректума;
  • Стесняване на стените на дебелото черво;
  • Ректумална издутина през задната стена на влагалището (ректокеле).

Какви други проблеми и усложнения могат да причинят състоянието запек?
Затрудняване на тазовите мускули, участващи в движението на отпадъчното съдържание в червата може да причини т.нар. състояние анумис, както и слабата и неправилна релаксация и свиване на мускулите, (дисинергия).

Хормоните спомагат за балансирането на течностите в тялото. Болести и състояния, разстройващи равновесието на хормоните, могат да сведат до заболяването запек. Също така и при състояния на Диабет, Свръхактивна паратиреоидна жлеза (хиперпаратиреоидизъм), Бременност, Понижена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) и др.

Какви са факторите за поява на хронична констипация?

Факторите, повишаващи вероятността от поява на хроничен запек, включват напредване на възрастта, бременност, дехидратиране, храни с понижено наличие на фибри, условия на малка или липса на физическа активност, прием на успокоителни медикаменти, опиоидни лекарства за болка, лекарствени продукти за понижение на кръвното налягане или антидепресанти, при състояния на депресия или хранително разстройство.

Усложненията при хроничен запек включват:

  • Подуване на вените в ануса (хемороиди);
  • Разкъсана кожа в ануса ви (анална фисюра);
  • Черво, което изпъква от ануса (ректален пролапс).

Как може да се предотврати състоянието на хроничен запек?

За да избегнем неприятното състояние на хроничен запек е редно в менюто да присъстват изоболие от храни с високо съдържание на фибри като: зеленчуци, плодове, боб, пълнозърнести трици и зърнени храни. Желателно е да се консумират по-малки количества преработени храни, по-малко млечни и месни продукти. За сметка на това задължително трябва да се приемат много течности, възможна активност през деня и редовно изпълняване на упражненията си. Преодоляването на ежедневния стрес е изключително важно. Както и създаване на редовен график за изхождане, особено след хранене. Трябва да уверим, че децата, приемащи твърди храни, получават изобилие от фибри в хранителната си диета.