Показване на 1–16 от 213 резултата

По данни на СЗО, затлъстяването в световен мащаб се е утроило почти от 1975 г. насам. Наднорменото тегло и затлъстяването се определят като необичайно или прекомерно натрупване на мазнини, което може да влоши здравето на човека. Определянето на това дали човек е с наднормено тегло или затлъстяване се прави с помощта на няколко критерия – възраст, пол и стойност на BMI.

Борба със затлъстяването

Понастоящем 95% от наднорменото тегло / затлъстяването може да се отдаде на дългосрочно натрупване на излишна хранителна енергия в тялото под формата на мастна тъкан. Следователно, най-логичният, опростен и основен подход е да се пристъпи към проблема с постепенен и дългосрочен енергиен дефицит, докато се достигне идеален или желан индекс на телесна маса (ИТМ). Това означава и постигане на  оптимално тегло, което е подходящо за ръста, годините и пола на човека.

Социално-икономическият статус също е свързан със затлъстяването. По-ниските доходи и потенциално по-ниските нива на образование са свързани с по-големи рискове от наднормено тегло. Има и други фактори, които днес допринасят още повече за проблеми с теглото, включително липса на движение, недостатъчно физическа активност, уседнал режим на работа, използване на транспорт вместо ходене пеша и други.

Хранителен режим и спорт

Освен основните роли на физическата активност и балансираната с макронутриенти диета за поддържане на нормално тегло, данните ни насочват  към други диетични фактори. Макар и с по-нисък диапазон на въздействие, те също могат да повлияят на енергийния баланс в дългосрочен план и следователно трябва да се разглеждат в контекста на превенция или лечение на затлъстяване.

Наличието на калций е добър пример за такъв фактор, тъй като в много проучвания е доказано, че ниската консумация на този микроелемент е пряко свързана с телесното тегло и затлъстяването.

Други проучвания показват, че от 15 000 изследвани индивида, мъжете и жените с наднормено тегло или затлъстяване, които са имали висока консумация на мултивитамини, витамин В6, витамин В12 или хром, са качили по-малко тегло от тези, които не са приемали такива добавки в период от 8 години -12 години.

Витамините влияят върху контрола на приема на храна чрез техните роли в синтеза и регулирането на невротрансмитерите в централната нервна система. Например, витамините С и В6 са примери за това, тъй като те съответно участват в хидроксилирането и декарбоксилирането на триптофан за синтеза на серотонин. За последния е известно, че контролира приема на храна по пътищата на меланокортина. На следващо място, недостигът на витамин В6 и последващото намаляване на синтеза на серотонин в мозъка може да доведе до повишен апетит и прием на храна. Когато енергийният прием надвишава енергийният разход на тялото, има положителен енергиен баланс, което води до увеличаване на теглото.

  • чрез ограничаване  приема на мазнини и захари, по-голяма консумация на плодове и зеленчуци, както и на бобови растения, пълнозърнести храни и ядки;
  • редовна физическа активност – всеки ден по 30-60 минути са мерките, които могат да ви помогнат за предотвратяване на затлъстяване.

Освен това, ако променяте хранителния си режим и спортни навици, може да са ви от полза хранителни добавки за освобождаване на течности, регулиране на инсулина и кръвната захар, по-пълноценна детоксикация. Давайки на тялото си тези важни хранителни вещества, ще го подкрепите във всички важни процеси, които са нужни за осигуряване на оптимална енергия и баланс, без да натрупвате излишно тегло.

За редуциране на теглото и против затлъстяване може да ви бъдат от полза различни елементи като L-Аргинин, Ацетил L-карнитин, Биотин, витамин В комплекс и други.