Показване на 1–16 от 382 резултата

100% Л-глутамин / L-Glutamine BIOTECH USA

36.00 лв.62.00 лв.

100% Цейлонска Канела Cvetita Herbal – 80 капсули

Original price was: 30.00 лв..Current price is: 24.90 лв..

Какво е храносмилателна система?

Храносмилателната система е съставена от храносмилателния тракт и други органи, които помагат на организма да се разпадне и абсорбира храната. Това е дълга, усукваща тръба, която започва от устата и преминава през хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелото черво и ануса.

Храносмилателната система разгражда храната на хранителни вещества като въглехидрати, мазнини и протеини. След това те могат да бъдат абсорбирани в кръвния поток, така че тялото може да ги използва за енергия, растеж и ремонт. Неизползваните материали се изхвърлят като фекалии (ако).

Други органи, които съставляват част от храносмилателната система, са панкреаса, черния дроб и жлъчния мехур.

Как функционира храносмилателната система?

Всеки орган на храносмилателната система има важна роля в храносмилането.

Уста

Когато някой яде, зъбите дъвчат храна на много малки парчета. Жлезите в бузите и под езика произвеждат слюнка, която палта храната, което улеснява дъвченето и поглъщането.

Слюнката съдържа също ензими, които започват да смилат въглехидратите в храната.

Стомах

Стомашната стена произвежда стомашен сок (солна киселина и ензими), който смила протеините. Стомахът действа като бетонобъркач, изтръпвайки и смесвайки храна със стомашен сок, за да образува шим — гъста, супи течност.

Тънки черва

Жлъчката от жлъчния мехур и ензимите в храносмилателни сокове от панкреаса празни в горния участък на тънките черва и спомагат за разграждането на протеина в аминокиселини и мазнини в мастни киселини. Тези по-малки частици, заедно със захари, витамини и минерали, се абсорбират в кръвния поток през стената на тънките черва.

Нарича се малък, защото е с диаметър около 3,5см, но е дълъг около 5м, за да осигури много площ за абсорбция. По-голямата част от химическото храносмилане на протеините, мазнините и въглехидратите е завършено в тънките черва.

Дебелото черво и ануса

Облицовката на дебелото черво абсорбира вода, минерални соли и витамини. Неразградените влакна се смесват със слуз и бактерии — които отчасти разграждат влакното — за подхранване на клетките на дебелото черво стена и така спомагат за поддържането на здравите черва на дебелото черво. Фекалиите се образуват и съхраняват в последната част на дебелото черво (ректума), преди да бъдат припаднати от тялото през ануса.

Какви са често срещаните условия, свързани с храносмилателната система?

Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеален рефлукс (ГОРД) възниква, когато киселото стомашно съдържание се движи от стомаха обратно нагоре по хранопровода. Причинява усещане за парене в гърдите или гърлото.

Дивертикулит

Дивертикулитът се причинява от възпаление или инфекция на необичайни торби в долната част на дебелото черво. Тя може да причини лека или силна болка от долната лява страна на корема.

Стомашни язви

Стомашните язви са често причинени от бактерията Helicobacter pylori, която може да живее в стомаха на около 4 на 10 австралийци. Те могат да причинят дългосрочно, ниско ниво възпаление на стомашната подплата при някои хора. Не е добре разбрано защо причиняват стомашни язви при някои хора, а не при други.

Хемороиди

Хемороидите са сърбящи или болезнени бучки, които се срещат в и около ануса. Бучетата съдържат подути кръвоносни съдове. Хемороидите могат да причинят кървене, когато отидете в тоалетната (направете ако) — може да забележите яркочервена кръв върху тоалетната хартия или в тоалетната. Ако откриете кръв по тоалетната хартия или в тоалетната, винаги потърсете медицински съвет.