Показване на 1–16 от 562 резултата

Липозомен Глутатион с Витамин С / Liposomal Glutathione & Vitamin C MagHerbs – 220 ml

Original price was: 62.90 лв..Current price is: 53.45 лв..

Липозомен витамин В12 спрей Метилкоболамин / Liposomal vitamin В12 spray Methilcobalamin 1000 µg MagHerbs – 30 ml

Original price was: 25.90 лв..Current price is: 21.90 лв..

Имунната система е защитната система на организма. Тя е съставена от съвкупност от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да ни защитят срещу патогени (болестотворни микроорганизми като вируси, бактерии, паразити и гъбички). Патогените причиняват инфекция, когато влязат в тялото и започват да се размножават. Болестта възниква, когато клетките на тялото Ви са повредени, поради инфекцията. След което се появяват признаци и симптоми на заболяване.

Какво трябва да знаем за компонентите на имунната система?

Клетките, органите и тъканите на имунната система се намират в цялия организъм, което позволява бърз отговор на инфекцията.

Белите кръвни клетки (наричани още левкоцити) са клетките на имунната система. Те са отговорни за защитата на тялото от патогените. Те се произвеждат в костния мозък и се съхраняват на няколко места в цялото тяло, включително в тимуса, далака и лимфните възли. Те пътуват по цялото тяло чрез кръвния поток и в специализирани съдове, т.нар. лимфни възли.

Съществуват няколко вида левкоцити, всички със специфични функции. Такива са например фагоцити (като макрофаги), които бродят из тялото, търсейки всякакви чужди нашественици за унищожаване и лимфоцити (B-клетки и Т-клетки). Фагоцитите са определени в действие в отговор на специфични патогени като вируси или бактерии. Когато в организма се открие патоген, различните видове бели кръвни клетки работят в тандем, за да го разпознаят и да откликнат, предпазвайки тялото от заболяване.

Кои са основните части на имунната защита?

Основните имунни системи са: Вродена и Адаптивна

Вродената имунна система

Първата защитна линия на тялото срещу патогени е вродената имунна система. Това е генерализирана, неспецифични защитна система (което означава, че защитните сили предпазват от всички патогени).

Във вродената защита на имунната система са включени защитните механизми, с които се раждаме (вродени средства „родени“ или „естествени“). Те включват физически бариери като кожата и лигавиците ни, Химически бариери като слюнка и стомашна киселина, клетки на имунната система като макрофаги, които са постоянно нащрек за патогени за унищожаване, протеини като цитокини (химически пратеници, които имунните клетки използват, за да общуват един с друг), и възпалителния отговор (срещу възпаление). В повечето случаи вродената имунна защита е достатъчна, за да се пребори с патогените, преди да допуснат инфекция, но когато не са, адаптивната имунна система се призовава в действие.

Адаптивната имунна система

Адаптивната имунна система е втората линия на защита на организма срещу патогени. Това е специфична защитна система, (което означава, че нейните защитни механизми директно са насочени към специфичен патоген), който се призовава в действие, когато вродените защити са преодолени. Спецификата на адаптивната имунна система идва от способността му да разпознава патоген по своите антигени. Антигените са молекулни структури, като протеини или полизахариди (сложни захари), открити на повърхността на патоген, които са в състояние да задействат имунната система да реагира.

Основните клетки на адаптивната имунна система са В-клетки и Т-клетки. Ако патоген нахлуе в тялото, той се открива от антиген-представяща клетка, като дендритна клетка. Тези клетки показват антигени от патогена на клетъчната им повърхност и пътуват до лимфните възли, където представят антигена на Т-клетките, активирайки ги. Тези Т клетки след това активират В клетки, за да произвеждат Y-образни протеини, наречени антитела, които се прикрепват към патогена и / или го неутрализират, или да го маркират за други имунни клетки, за да го унищожат. Други Т клетки са в състояние да унищожи клетки, които вече са били заразени. Някои Т клетки и B клетки стават клетки памет, които предпазват от инфекция в бъдеще. Ако същият патоген нахлуе отново в тялото, тези клетки го помнят и реагират бързо и ефективно, предотвратявайки инфекцията. Тази защита се нарича имунитет.