Показване на 1–16 от 195 резултата

Липозомен Магнезий / Liposomal Magnesium MagHerbs – 220 ml

Original price was: 32.95 лв..Current price is: 27.90 лв..

Moon Balance / Муун Баланс AquaSource – 60 Капсули

Original price was: 79.00 лв..Current price is: 71.00 лв..

Костната система защитава и поддържа организма, като му придава изправена форма. Скелета е съставен от съединителна тъкан, кости, сухожилия, хрущяли и ставни връзки. Костната система си набавя хранителните вещества посредством кръвоносните съдове. Скелетната система съхранява мазнините и минералите възпроизвежда кръвни клетки. Осигурява се мобилността на тялото. Сухожилията, костите, ставите, сухожилните връзки и мускулите работят в тандем, за да възпроизведат различни движения.

Каква е ролята на скелетната система?

Скелета предоставя формата на тялото, защитава и подпомага целия организъм. Костите, сухожилията, хрущялите, ставите и други съединителни тъкани образуват човешкия скелет.

Двата основни вида костна тъкан са компактна (твърда и плътна) и раковидна (гъбичка и гъвкава) тъкан.

Три основни вида костни клетки вземат участие в разграждането и възобновяването на костта: остеокласти, остеобласти, и остеоцити.

Кои са скелетните компоненти?

Скелетната структура е съставена от влакнести и минерализирани съединителни тъкани, придаващи гъвкавост и твърдост.

Костта представлява вид минерализирана съединителна тъкан, която съдържа колаген, калциев фосфат и минерален кристал. Калциевият фосфат придава костната твърдост. Костите осигуряват подкрепа и защита за органите на тялото.

Хрущялите са във вид на влакнести съединителни тъкани, състоящи се от тясно опаковани колагенни влакна в гумена желатинова субстанция, наречена хондрин. Хрущялите осигуряват гъвкава грижа за определени структури при възрастното население, както и при органи като носа, трахеята и ушите.

Сухожилието е влакнеста лента от съединителни тъкани, които се свързват директно с костите, както и свързват мускулите с костите.

Ставата представлява мястото, където няколко скелетни компоненти или кости се съединяват.

Каква е костната функция?

Костите предоставят няколко основни функции в организма, както следва:

  • Структура – системата на костите съставя скелета, осигурявайки структурата и подкрепата за организма;
  • Защита – осигуряване на защита за множество жизненоважни органи и меки тъкани на тялото. Като например, гръбначната колона предпазва гръбначния мозък, а гръдния кош (ребрата) предпазват сърцето и белите дробове;
  • Мобилност – костите действат заедно със скелетните мускули и други компоненти на скелетната система, за да съдействат за движенията на тялото;
  • Образуване на кръвни клетки – кръвните клетки се възпроизвеждат от костния мозък.
  • Стволовите клетки на костния мозък се развиват в еритроцити, левкоцити и тромбоцити;
  • Съхранение – костите съхраняват важни минерали и минерални соли, като Калций, Фосфор, и Калциев фосфат.

Костта се състои предимно от матрица, която е съставена от колаген и калциев фосфат минерали. Костите непрекъснато се възобноняват, за да заместят старите тъкани с нови тъкани в процеси на ремоделиране.

Съществуват три основни вида костни клетки, участващи в процеса на ремоделиране.

Остеокласти – представляват големи клетки с няколко ядра и функция в резорбция и асимилация на костните компоненти. Остеокластите се прикрепват към костните повърхности и използват ензими и киселини за разлагане на костта.

Остеобластите са неузрели костни клетки, които образуват костта. Те спомагат за контрола на костната минерализация и произвеждането на протеините, необходими за създаването на костите. Остеобластите образуват остеоиди (органични вещества на костната матрица), което помага за образуване на костите.

Остеоцитите са узрели костни клетки с дълги проекции, които ги поддържат в контакт помежду си и с облицовъчни клетки на костната повърхност. Остеоцитите помагат за изграждането на костите и матрицата. Също така са в помощ за поддържане на правилното кръвно калциев баланс.

Има два първични вида костни тъкани: компактни кости и раковидни кости. Компактните костни тъкани са твърдият, плътен външен слой кост, който включва остеони. Остеоните са цилиндрични структури, състоящи се от централен канал, Хаверсианският канал, заобиколен от концентрични пръстени от компактна кост. Каналът Haversian предоставя проход за кръвоносните съдове и нервите.

Ракородната кост се намира в компактна кост. Тя е гъбеста, по-гъвкава, и по-малко плътна от компактната кост. Раковата кост включва червен костен мозък, който е мястото на производство на кръвни клетки.

Каква е класификацията на костите?

Костите на скелетната система могат да бъдат класифицирани в четири основни вида, категоризирани по форма и размер. Четирите основни костни класификации са дълги, къси, плоски и неправилни кости. Дългите кости са костите, които имат по-голяма дължина от ширината. Примерите включват ръка, крак, пръст, и костите на бедрата.

Късите кости са почти еднакви по дължина и ширина и са с формата на куб. Примери за къси кости са китката и костите на глезена.

Плоските кости са тънки, плоски и обикновено извити. Плоските кости включват черепни кости, ребра и гръден кош.

Неправилните кости са нетипични по форма и не могат да бъдат класифицирани толкова дълго, кратко, или плоско. Примерите включват тазобедрената кости, костите на лицето, и прешлените.