Показване на 1–16 от 253 резултата

AAKG 7800 BIOTECH USA – 25 ml

4.00 лв.79.00 лв.

Clear Base® Витамин E 400 IU / Vitamin E Natural Factors – 180 софтгел капсули

Original price was: 83.80 лв..Current price is: 67.05 лв..

Clear Base® Витамин E 400 IU / Vitamin E Natural Factors – 90 софтгел капсули

Original price was: 44.30 лв..Current price is: 35.45 лв..

Как работи кръвоносната система?

Кръвоносната структура, или сърдечно-съдовата система, предоставя хранителни вещества и кислород до всички клетки в организма. Състои се от сърце и кръвоносни съдове, преминаващи през цялия организъм. Артерийните кръвоносни съдове разнасят изпомпваната от сърцето кръв, която е обогатена с кислород и хранителни вещества. Вените връщат кръвта обратно в сърцето. Системата от кръвоносните съдове наподобява на дърво: основната артерия (аортата) се разделя на големи артерии, които водят до по-малки кръвоносни съдове. Най-малките кръвоносни съдове завършват в мрежата от мънички съдове, известни като капилярната мрежа.

Какво предоставя кръвообращението?

Системното кръвообращение осигурява на органите, тъканите и клетките кръв, обогатена с кислород и други жизненоважни вещества. Белодробната циркулация е мястото, където пресният кислород, който вдишваме, влиза в кръвта. Същевременно с това въглеродният диоксид се освобождава от кръвта.

Кръвообращението започва, при отпускане на сърцето между два сърдечни импулса: Кръвта тече от двете предсърдия (горните две камери на сърцето) в вентрикулите (долните две камери), които следва да се разширят. Следната фаза се нарича период на изтласкване, което е, когато и двете вентрикули изпомпват кръвта в големите артерии.

Какво трябва да знаем за системата на циркулация на кръвта?

В системната циркулация лявата камера изпомпва богатата на кислород кръв в основната артерия, (аортата). Кръвта пътува от основната артерия до по-големи и по-малки артерии и в капилярната мрежа. Там кръвта предоставя кислород, хранителни вещества и други важни вещества и взима въглероден диоксид и отпадъчни продукти. Кръвта, която вече е с ниско съдържание на кислород, се събира обратно във вените и пътува към десните предсърдие и камера.

Няколко думи за белодробната циркулация

Тук започва белодробната циркулация: Дясната камера изпомпва нискокислородната кръв в белодробната артерия, която се разделя на по-малки и по-малки артерии и капиляри. Капилярите образуват фина мрежа около белодробните везикули (въздушни сакове, подобни на грозде в края на дихателните пътища). Това е мястото, където въглеродният диоксид се освобождава от кръвта във въздуха вътре в белодробните везикули, а пресният кислород навлиза в кръвния поток. Когато дишаме, въглеродният диоксид напуска тялото ни. Богатата на кислород кръв пътува през белодробните вени и левите предсърдие и камера. Със следващият сърдечен ритъм започва нов цикъл на системно кръвообращение.

Каква е функцията на кръвоносната система?

Нашата кръвоносна система е жизненоважна за нашето оцеляване. Функцията на системата на кръвообращание е да разпредели кръвта и хранителните вещества до всички клетки, органи и тъкани на нашето тяло.

Малките кръвоносни съдове, т.нар. капиляри, улесняват обмена на кислород и хранителни вещества между кръвта и клетките в тялото. Въглеродният диоксид и другите отпадъчни продукти се изгонват от тялото и също се обменят посредством капилярите. Тези малки капиляри покриват цялото тяло, за да могат да достигнат до всяка клетка.

Обобщение

Изтощената от кислород кръв се връща обратно в дясната страна на сърцето посредством вените. Сърцето изпомпва тази кръв до белите дробове. В белите дробове кръвта се отървава от въглеродния диоксид и взима пресен кислород.

Новооксигенираната кръв се връща от лявата страна на сърцето, където след това се изпомпва в артериите. В крайна сметка кръвта навлиза в капилярите. Тук тя освобождава кислорода и хранителните вещества в органите и тъканите на тялото. След това взема въглероден диоксид и други отпадъчни продукти. Изтощаваната от кислород кръв се връща в сърцето през вените и цикълът започва отначало.