Показване на 8 резултата

Какво трябва да знаем за лимфната система?

Лимфната система представлява мрежа от тъкани, съдове и органи, които действат в тандем, за да се влее лимфата, воднистата безцветна течност обратно в кръвния поток на кръвоносната система.

Около 20 литра плазмен поток преминава през артериалните кръвоносни съдове на тялото ежедневно. След доставянето на хранителни вещества до всички клетки и тъкани на организма и получаване на техните отпадъчни продукти, около 17 литра обратно се връщат в кръвообращението посредством вените. Останалите три литра преминават в капилярите и в тъканите на организма. Лимфната система приема тази излишна течност, т.нар. лимфа, от тъканите в тялото и я придвижва заедно, докато в крайна сметка не бъде върната в кръвотока.

Какви са функциите на лимфната структура?

Лимфната система има много функции като например:

Поддържане на стойността на течности в организма: Лимфата събира освободената излишна течност от клетките и тъканите по цялото тяло и я връща обратно в кръвта, която след това се рециркулира в организма.

Абсорбират се мазнините от храносмилателния тракт: Лимфата приема течности от червата, които се състоят от протеини и мазнини и ги насочва обратно към кръвообращението.

Предпазва тялото от чуждите нашественици: Известно е, че лимфната система е част от имунната защита на организма. Лимфата изгражда и отделя лимфоцити, както и други имунни клетки, които следят и унищожават попаднали нашественици от околната среда като бактерии, вируси, паразити и гъбички.

Транспортира и премахва отпадъчни продукти и анормални клетки от лимфата.

Кои части на лимфната система познаваме?

Лимфната система се състои от много части, които се състоят от:

Лимфа: Лимфата, наричана още лимфна течност, е колекция от допълнителната течност, която се отцежда от клетките и тъканите (която не се реабсорбира в капилярите) плюс други вещества. Другите вещества включват протеини, минерали, мазнини, хранителни вещества, повредени клетки, ракови клетки и чужди нашественици (бактерии, вируси и др). Лимфата също така транспортира инфекция борба с белите кръвни клетки (лимфоцити).

Лимфни възли: Лимфните възли са жлези с формата на боб, които следят и почистват лимфата, докато се филтрира през тях. Възлите филтрират повредените клетки и раковите клетки. Тези лимфни възли също произвеждат и съхраняват лимфоцити и други клетки на имунната система, които атакуват и унищожават бактерии и други вредни вещества в течността. Имаме около 600 лимфни възли, разпръснати по цялото тяло. Някои съществуват като един възел, други са тясно свързани групи, наречени вериги. Няколко от по-познатите местоположения на лимфните възли са в подмишницата, слабините и шията.

Лимфни съдове: Лимфните съдове са мрежа от капиляри (микросъдове) и голяма мрежа от тръби, разположени в цялото тяло, които транспортират лимфата далеч от тъканите. Лимфните съдове събират и филтрират лимфата (при възлите), тъй като продължава да се движи към по-големи съдове, наречени събирателни канали. Тези съдове работят под много ниско налягане, имат серия от клапани в тях, за да поддържат флуида движещ се в една посока.

Събиране на канали: Лимфните съдове изпразват лимфата в десния лимфен канал и левия лимфен канал, (наричан още гръден канал). Тези канали се свързват с субклавската вена, която връща лимфата към кръвния ви поток. Субклавската вена минава под здравата кост. Връщането на лимфата в кръвния поток помага за поддържане на нормалния кръвен обем и налягане. Също така предотвратява излишното натрупване на течност около тъканите, наречено оток.