Показване на 1–16 от 394 резултата

Липозомен Магнезий / Liposomal Magnesium MagHerbs – 220 ml

Original price was: 32.95 лв..Current price is: 27.90 лв..

100% Л-глутамин / L-Glutamine BIOTECH USA

36.00 лв.62.00 лв.

Основните протеини актин и миозин са използвани в мускулните клетки за производство на свиването на мускулите. Тези два компонента се прикрепват към всяка страна на клетката, което я скъсява, докато се движат една покрай друга.

Мускулната система разчита на координираното действие на милиони актин и миозин нишки, дърпащи в една и съща посока в едно и също време. За да се постигне тази координация, мускулите са инервирани от нервната система. Нервните сигнали, произхождащи от мозъчното пътуване до специфични мускули, което позволява на организмите да стимулират специфични мускулни тъкани да произвеждат координирани действия като бягане, плуване, и летене.

Какви са функциите на мускулната система?

Движение

Най-очевидната функция на мускулната система е движението. Организмите са приели разнообразни методи за използване на контрактилната функция на мускулната система, за да се движат през околната среда. Най-основните движения на рибите включват свиване на мускулите от противоположните страни на тялото последователно. Това действие ги задвижва през водата.

В организмите с крайници сухожилията и други съединителни тъкани се използват за обезопасяване на мускулите към ставите и скелета. Скелетите може да са вътрешни като човешките скелети, или да са външни като екзоскелета на раците. Нервната система координира свиването на мускулната система, за да синхронизира движението на крайниците. Животни като гепарда, сабята, и прилеп са получили скорости над 60 мили в час или повече чрез силата на мускулите си сам.

Циркулация

Втората и по-малко очевидна функция на мускулната система е да подпомага с циркулация. Висцералните и сърдечните мускулни тъкани обграждат кръвоносните съдове и лимфните съдове, които пренасят изключително важни хранителни вещества и кислород към клетките на тялото. Сърдечният мускул съставлява сърцето и доставя основната сила за кръвта, пътуваща през тялото.

Големите артерии и вени имат свързани мускули, които могат да се свиват или да се отпуснат, за да контролират кръвното налягане. Действията на големите скелетни мускули също помагат да се изпомпва кръвта и лимфната течност по цялото тяло. Докато тренирате и свиете големи и малки мускули, те изтласкват съдове настрана, което работи като помпа, за да се движат течности около тялото си.

Храносмилане

Много подобно на способността му да се движат течности през съдове в кръвоносната система, мускулната система също така спин в преместването на храна през храносмилателната система. Повечето храносмилателни органи са заобиколени от гладка мускулна тъкан. Въпреки че тъканта не може доброволно да бъде свита като скелетните мускули, тя се контролира подсъзнателно. Когато храната трябва да бъде преместена през червата, мускулите се свиват по синхронизирана мода в вълна чрез храносмилателната система. Тези вълни подобни мускулни контракции се наричат перисталтика.

Кои са частите на мускулната система?

За разлика от други органни системи, мускулната система е разделена на различни видове тъкани, които са включени в различни органи в тялото.

Скелетен мускул

Набраздени мускули, или Скелетен мускул, е тъканта най-често свързани с мускулната система. Този тип мускул се прикрепва към скелета и премества крайниците и тялото на организъм. Скелетните мускулни системи са съставени от набраздени мускули, които имат обособени ленти от протеини във всеки миофибрил. Когато на тези протеини се дава енергия, те се плъзгат един покрай друг, дърпайки краищата на всяка мускулна клетка заедно. Саркомерите, или функционални единици на актин и миозин, произвеждат превръзката, която може да се види в набраздени мускули. Това може да се види на изображението по-долу.

Висцерален мускул

За разлика от това, висцералните мускулни клетки не съдържат тези скорбяла ленти от протеини, а влакната актин и миозин работят по различен начин. Вместо дебели влакна, отколкото да тече през клетката, висцералният мускул е заобиколен от мрежа от актин и миозин влакна, което изстисква клетката, когато се свива. Това може да се види на изображението по-долу. Висцерален мускул е известен също като гладка мускулатура поради тази причина.

Сърдечни мускули

Сърдечният мускул, който обгражда камерите на сърцето, е набраздена като скелетен мускул, но клетките са свързани със съседни клетки, което създава по-скоро контрактилно движение за изпомпване на кръвта.

Какво още трябва да знаем за структурата на мускулната система?

Като цяло, мускулната система има основна структура, която позволява на мускулите да се движат крайниците и да се създаде сила. Мускул винаги е разположен между две кости, свързани с костите чрез сухожилия, които са влакнести и гъвкави тъкани, които могат да се прикрепят към костите. Действието на всяко отделно скъсяване на клетките причинява на мускула да се съкрати като цяло. Това дърпа върху сухожилието от всяка страна на мускула, причинявайки сила върху костите. Костите, ако са свързани със става, могат да се движат в отговор на тази сила.

Някои кости са неподвижни, което позволява на мускула да дръпне срещу тях. Такъв е случаят с мускули като диафрагмата, която е свързана с две стационарни кости. Когато диафрагмата се договори, тя принуждава въздуха от гръдната кухина, защото цялата сила е насочена нагоре.

Заедно, многото различни видове и връзки на мускулите функционират, за да позволи на тялото си пълна гама от движение. По този начин много мускули се пресичат един над друг или са от противоположните страни на кост, за да я преместят в различни посоки.

Какви са връзките на мускулната система с нервната система?

Скелетният мускул е свързан най-вече със соматичната нервна система, която се контролира от доброволни импулси от мозъка. Сърдечните и висцералните мускули, от друга страна, се контролират до голяма степен от автономната нервна система, която контролира подсъзнателните действия на организъм. Разделянето на тези нервни системи гарантира, че автономните функции като дишането и храносмилането продължават да се извършват, докато животно се движи около и търси повече храна.

Разликата в тъканите на мускулната система се дължи на много различните им приложения. Скелетните мускули трябва да могат да вършат голямо количество работа бързо, поради което те се състоят от набраздени мускулни клетки, които могат да се свиват доброволно. Гладката мускулна тъкан, открита във висцералните тъкани, има по-малко енергийно произвеждащи митохондрии. Тези тъкани просто се използват за заразяване с кухи органи и преместване на течността вътре. Стомахът, червата, и кръвоносните съдове са облицовани с висцерални мускули. Сърдечният мускул е набразден, защото трябва да произвежда много сила, въпреки че не се контролира доброволно.