Показване на 1–16 от 497 резултата

Липозомен мелатонин / Liposomal Melatonin Magherbs – 30мл спрей

Original price was: 24.90 лв..Current price is: 21.15 лв..

100% Л-глутамин / L-Glutamine BIOTECH USA

33.00 лв.52.00 лв.

Нервната система е командният център на тялото ни. Произхождайки от мозъка ни, контролира движенията, мислите и автоматичните отговори на света около нас. Той също така контролира други системи и процеси на тялото, като храносмилането, дишането и сексуалното развитие, (по време на пубертета). Болестите, злополуките, токсините и естественият процес на стареене могат да увредят нервната ни система.

Какво представлява нервната система?

Нервната система направлява почти всичко, което правите, мислите, казвате или чувствате. Тя контролира усложнени процеси като движение, мисъл и памет. Играе съществена роля в нещата, които тялото ни изпълнява, без да мисли, като дишане, изчервяване и мигане.

Нашата нервна система засяга всеки аспект на нашето здраве, включително:

  • Мисли, памет, учене и чувства;
  • Движения като баланс и координация;
  • Сетивата, включително как мозъкът ни интерпретира това, което виждаме, чуваме, вкусвате, докосваме и чувстваме;
  • Сърдечен ритъм и дихателни модели;
  • Отговор на стресови ситуации;
  • Храносмилането, както и усещането за глад и жажда;
  • Процеси на тялото, като например промените по време на пубертета.

Тази сложна система е командният център за тялото ни. Той регулира системите на тялото ви и ви позволява да изпитате средата си.

Обширна мрежа от нерви изпраща електрически сигнали до и от други клетки, жлези, и мускулите по цялото ви тяло.

Тези нерви получават информация от света около вас. След това нервите интерпретират информацията и контролират вашия отговор. Почти като огромна информационна магистрала, минаваща по цялото ти тяло.

Какво е действието на нервната система?

Нервната система на човек използва специализирани клетки, наречени неврони, с които се изпращат сигнали или съобщения към цялото тяло. Електрическите сигнали преминават и кореспондират между мозъка, органите, кожата, жлезите и мускулите.

Съобщенията помагат за движението на крайниците и да изпитваме усещания като болка. Сетивните органи като очи, уши, език, нос и нервите в цялото тяло приемат информация за околната среда. След това нервите носят тези данни от и до мозъка.

Различни видове неврони изпращат различни сигнали. Моторните невронни клетки оказват на мускулите да се движат. Сетивните неврони вземат информация от сетивата ни и изпращат сигнали до мозъка. Други видове неврони контролират нещата, които тялото ни прави автоматично, като дишане, треперене, като редовно сърцебиене и смилане на храната.

Какви са частите на нервната система?

Нервната система има две основни части. Всяка част съдържа милиарди клетки, наречени неврони, или нервни клетки. Тези специални клетки изпращат и получават електрически сигнали през тялото, за да му кажат какво да прави.

Кои са основните части на нервната система?

Централната нервна система (ЦНС) е изградена от главния мозък и гръбначния мозък. Мозъкът използва нервите, за да изпраща съобщения до останалата част от тялото. Всеки нерв има защитен външен слой, познат като миелин. Миелинът изолира нервите и помага на съобщенията да преминат.

Периферната нервна система се състои от много нерви, които се разклонят от ЦНС по цялото тяло. Тази система преотнася информацията от мозъка и гръбначния ви мозък към вашите органи, ръцете, краката, пръстите на ръцете и на краката.

Периферната Ви нервна система съдържа:

Соматична нервна система, която ръководи доброволните ви движения;
Автономна нервна система, която контролира дейностите, които правите, без да мислите за тях.

Какви състояния и нарушения влияят върху нервната система?

Хиляди нарушения и състояния могат да повлияят на нервите ни. Ранения нерв има проблеми с изпращането на съобщение. Понякога е толкова повреден, че изобщо не може да изпраща или получава съобщения. Нараняването на нервите може да предизвика изтръпване, щифтове и игловидно чувство или болка.

Увреждането на нервите може да се случи по няколко начина. Някои от най-честите причини за увреждане на нервите включват:

Заболяване: Много инфекции, рак, както и автоимунни заболявания като диабет, лупус и ревматоиден артрит може да причини проблеми на нервната система. Диабетът може да доведе до диабетна невропатия, причинявайки изтръпване и болка в краката. Състоянието, наречено множествена склероза, атакува миелинът около нервите в ЦНС.

Инсултът се появява, когато един от кръвоносните съдове на мозъка е блокиран или изведнъж се спука. Без достатъчно кръв част от мозъка умира. Тогава не може да изпраща съобщения чрез нерви.