Показване на 1–16 от 247 резултата

Липозомен витамин В12 спрей Метилкоболамин / Liposomal vitamin В12 spray Methilcobalamin 1000 µg MagHerbs – 30 ml

Original price was: 25.90 лв..Current price is: 21.90 лв..

Липозомен мелатонин / Liposomal Melatonin Magherbs – 30мл спрей

Original price was: 24.90 лв..Current price is: 21.15 лв..

Каква представлява Централната нервна система?

Централната нервна система (ЦНС) е съставена от главния и гръбначния мозък. Той е една от 2 части на нервната система. Другата част е Периферната нервна система, която се състои от нерви, свързващи главния и гръбначния мозък с останалата част от организма.

ЦНС е центърът за обработка на тялото. Мозъкът контролира повечето от функциите на тялото, включително осъзнаване, движение, мислене, реч, и 5-те сетива за виждане, слух, чувство, дегустация и мирис.

Гръбначният мозък представлява разширение на главния мозък. ЦНС носи съобщения до и от мозъка чрез мрежата от периферни нерви, свързани с него.

Нервите също свързват гръбначния мозък с част от мозъка, наречена мозъчна система.

Какви са частите на централната нервна система?

Нервната система е съставена от основни единици, наречени неврони. Невроните са подредени в мрежи, които носят електрически или химически съобщения до и от мозъка.

Тъканта на централната нервна система е съставена от сива материя и бяла материя. Сивата материя е съставена от неврони, клетки и кръвоносни съдове. Бялата материя е съставена от аксони, които са дълги шнурове, които се простират от невроните. Те са покрити в миелин, което е мастна изолация.

Мозъкът и гръбначния мозък са защитени от увреждане от ясна течност, наречена цереброспинална течност, 3 слоя мембрани, наречени менингите, и твърдите кости на черепа и гръбнака.

Мозъкът

Мозъкът е съставен от различни части. Те включват мозъчния мозък, малкия мозък, таламуса, хипоталамуса и мозъчния камък.

Мозъчният мозък е най-голямата част от мозъка. Той контролира интелигентността, паметта, личността, емоцията, речта и способността да чувствате и движите. Тя е разделена на леви и десни полукълби, свързани с лента от нервни влакна в центъра на мозъка, наречен корпус калозум.

Всяко полукълбо е разделено на четири лобове, или секции, които всички са свързани.

Челните лобове контролират движението, речта и някои от функциите на ума като поведение, настроение, памет и организация.

Времевите лобове играят съществена роля в паметта, слуха, речта и езика.

Париеталните лобове играят важна роля във вкуса, докосването, температурата и болката, а също и в разбирането на числата, осъзнаването на тялото и усещането за пространство.

Тилните лобове са жизненоважни за това, че са в състояние да видят ясно.

Дълбоко в мозъка са таламуса и хипоталамуса. Таламусът премества информацията към и от лобовете, и контролира движенията и паметта. Хипоталамуса контролира апетита, жаждата и телесната температура, и произвежда хормони, които контролират освобождаването на други хормони в хипофизната жлеза.

В основата на мозъка е мозъчният камък. Важно е за дишането, кръвното налягане и как тялото реагира на опасността.