Показване на 1–16 от 150 резултата

Опорно-двигателната система е общ термин, който, както подсказва името му, се отнася до мускулите и скелета на тялото. По-конкретно, опорно-двигателния апарат включва кости, мускули, стави, хрущяли, връзки, сухожилия, и бурси. Опорно-двигателният апарат осигурява стабилност и също така дава възможност за движение на тялото.

Опорно-двигателния апарат се състои от:

Кости – Във възрастното човешко тяло има 206 кости. Структурата на костта се състои от твърда външната част, изработена от протеини (предимно колаген) и хидроксиапатит (предимно калций и други минерали). Вътрешната част на костта, наречена трабекуларна кост, е по-мека от твърдата външната кортикална .Структурно състава на костите в човешкото тяло е един и същ и изпълняват различни функции в тялото:

Костите осигуряват структурна подкрепа за тялото (т.е., скелетна рамка за прикрепване на органи и тъкани) и защитават определени органи (например, ребрата клетки предпазват сърцето).

Костите съхраняват по-голямата част от калций в тялото.

Костите имат вътрешна кухина, която съдържа костния мозък, където се произвеждат червени кръвни клетки, бели кръвни клетки, и други компоненти на кръвта.

Костите преминават процес, който е известен като ремоделиране. Ремоделиране на костите е непрекъснат процес, при който старата кост постепенно се заменя с нова кост. Всяка кост е напълно ремоделирана за период от около 10 години.

Мускулите – Има два вида мускули, които са част от опорно-двигателния апарат — скелетен и гладък. Третият вид мускул, сърдечен, не е част от опорно-двигателния апарат. Скелетните мускули са снопове контрактилни влакна. Действието на свиване на мускулите е това, което се движи различни части на тялото.

Хрущял – Краищата на костта, които образуват става, са покрити с хрущяли. Нормалният хрущял е гладък, жилав, и защитен на края на костта. Хрущялът е съставен от колаген, вода, и протеогликани. Хрущялът служи като амортисьор и намалява триенето на става със става.

Връзки – Връзките са твърди, влакнести шнурове или ленти от тъкан, които свързват костта с костта. Връзките са съставени от колаген и еластични влакна. Еластичните влакна позволяват на връзките да имат известна разтегаемост. Връзките обграждат и поддържат ставите, позволявайки движение в специфични посоки.

Сухожилията – Сухожилията са твърди, влакнести ленти от тъкан, които свързват мускулите с костите. Сухожилията са направени предимно от колаген. Сухожилията обикновено се срещат в рамките на една шисти (т.е., сухожилната шисти), която позволява на сухожилията да се движат,

Бурсите са малки, пълни с течност сак, които служат като възглавница и ниско триене плъзгане повърхност между съседни движещи се части на тялото като кост, мускули, сухожилия, и кожата. Бурси се срещат по цялото тяло. Бурсата варира по размер в зависимост от местоположението им в тялото. В цялото тяло има приблизително 160 бурси.

Мускулно-скелетни заболявания

Мускулно-скелетните заболявания включват артрит, бурсит, и тендинит, наред с други. Първичните симптоми на мускулно-скелетното заболяване включват болка, скованост, подуване, ограничен диапазон на движение, слабост, умора, и намалена физическа функция.