Показване на 1–16 от 80 резултата

Ацидофилус / Acidophilus AquaSource – 50 Капсули

Original price was: 47.00 лв..Current price is: 44.00 лв..

Какво представлява отделителната система?

Отделителната система се състои от органи, които премахват метаболитните отпадъци и токсините от тялото. При хората това включва отстраняването на уреята от кръвния поток и други отпадъци, произведени от организма. Отстраняването на уреята се случва в бъбреците, докато твърдите отпадъци се изгонват от дебелото черво.

Кои са органите на отделителната система?

Основните органи на отделителната система са кожата, белите дробове, бъбреците, черния дроб, отделителната система и дебелото черво. Тези органи функционират за премахване на отпадъците и излишните материали от тялото, но като цяло отделителната система няма формална анатомична класификация. Кожата е най-големият орган на тялото и тя елиминира телесните отпадъци чрез пот. Това помага за регулиране на температурата на тялото .

Друг орган от отделителната система са белите дробове. Когато човек издиша, белите дробове изтласкат въглеродния диоксид от кръвта, така че дишането е функция на отделителната система.

Бъбреците, пикочния мехур и уретрата са част от отделителната система и в комбинация те отърваха кръвта от излишния азот, урея, соли и вода под формата на урина.

Черният дроб изпълнява две функции за отделителната система. Първо, той разгражда токсините и ги трансформира, като превръщането на амоняка в урея, които след това се екскретират през бъбреците като урина. Черният дроб също прави жлъчка, която разгражда мазнините. След това жлъчката се съхранява в рамките на жлъчния мехур и тя се освобождава в тънките черва, където разгражда мазнините и етанола.

Уретери са друга важна част от отделителната система. Уретърните тръби от гладки мускулни влакна прехвърлят течни отпадъци от бъбреците в пикочния мехур. Урината се премества с перистрални движения, които принуждават урината далеч от бъбреците. Уретерите имат и уретовезични клапани, които гарантират, че отпадната течност не пътува обратно в бъбрека.

Дебелото черво премахва всяка излишна вода от отпадъците, докато пътува през червата. Останалите твърди отпадъци след това се екскретират.

Каква е схемата на отделителната система?

Отделителната система има други функции отвъд премахването на отпадъчните продукти от организма. Също така е от решаващо значение за поддържането на вътрешната хомеостаза. Части от отделителната система също са повлияни от други системи на тялото, като мускулната система и скелетната система. Например, бъбреците отделят хормон, който казва на костите да произвеждат повече червени кръвни клетки.

Когато отделителната система не функционира, могат да се случат лоши неща. Натрупването на урея в рамките на кръвта може да доведе до инвалидизиращ токсичен шок. При други животни отделителната система може да включва редица други компоненти. Например морските костенурки имат отделители органи близо до очите си, които премахват големи количества сол от телата си. Това им позволява да пият солена вода, за да поддържат водния си баланс.

Каква е отделителната системна функция

Отделителната система функционира като булуорк и баланс към храносмилателната система. Докато консумираме храна и напитки, за да подхранваме тялото и да осигуряваме енергия, отделителната система гарантира, че хомеостазата се поддържа, независимо от промените в хранителната стойност на храната.

Той регулира баланса на течността на тялото, поддържайки адекватни нива на сол и вода. Когато има излишната вода, тя се отстранява чрез производството на хипотонична урина. Когато консумираме солена храна или губим вода чрез изпотяване, концентрацията на урината се увеличава, за да се запази осмоларността на телесните течности.

Обобщение

Отделителната система при хората се състои главно от бъбреците и пикочния мехур. Бъбреците филтрират уреята и други отпадъчни продукти от кръвта, които след това се добавят към урината в рамките на пикочния мехур. Други органи, като черния дроб, обработват токсините, но връщат отпадъците си обратно в кръвта. До бъбреците е да филтрирате кръвта, така че токсичните вещества да не се натрупват. Тези органи могат да се видят на изображението по-долу.