Показване на 1–16 от 119 резултата

Moon Balance / Муун Баланс AquaSource – 60 Капсули

Original price was: 79.00 лв..Current price is: 71.00 лв..

Терминът пикочно-половата система включва пикочните и репродуктивните системи, които често се разглеждат заедно, поради близостта им една до друга.

Женската уретра се намира близо до отвора на влагалището, а при мъжете …?

Различните части на пикочната система в тялото са донякъде подобни при мъжете и жените. Хората от двата пола имат бъбреци, които обработват отпадъците. Те притежават линии от бъбреците до пикочния мехур, които се наричат уретери. При мъжете и жените преминава през уретрата, но това е мястото, където разликите наистина започват.

Каква е функцията на уретрата?

Уретрата се храни през вала на пениса при мъжете, но при жените се намира близо до отвора на влагалището. Както в мъжката, така и в женската анатомия тази тръба от пикочния мехур все още е средството, чрез което урината напуска тялото. Местоположението е малко по-различно и донякъде определя защо определени физически проблеми с пикочните пътища са по-склонни да бъдат свързани с конкретен пол.

Каква е връзката между двете подсистеми на пикочо – половата система?

Лесно е да се разбере непосредствена близост на двете системи, когато се мисли за части от тялото като уретрата. Той преминава през пениса и е много близо до влагалището, а това са жизненоважни части на репродуктивната система. И все пак, за разлика от относителните прилики в пикочната система между половете, има значителна разлика в това, което съставлява мъжката и женската репродуктивна анатомия.

Репродуктивност при мъжете и жените. Какви са приликите и разликите?

При мъжете някои от основните части на репродуктивната система включват пениса, тестисите, епидидимуса и простатната жлеза. Всяка от тези играе роля в производството, транспортирането, добавянето на течност към, или еякулацията на сперматозоидите от тялото. По-точно уретрата е част от тази картина, тъй като помага за еякулацията на спермата.

При жените основните части на репродуктивната система, които са групирани в рамките на режийната пикочно-половата система, включват вагина, яйчниците, фалопиевите тръби, и матката. Докато при здрав мъж спермата може да се произвежда по всяко време, възможностите за бременност и плодовитост обикновено се ограничават до около веднъж месечно по време на овулация. Жените са склонни да овулират приблизително веднъж месечно в средата на менструалния си цикъл. Това не означава, че не могат да имат полов акт по всяко време като мъжете, но означава, че възможността за бременност е ограничена до няколко дни всеки месец.

Какви са проблемите, които могат да възникнат с пикочните и репродуктивните системи при двата пола?

Тъй като има тесни връзки между пикочните и репродуктивните системи в пикочно-половата система. Идва възможността заболяване на едната система да засегне другата. Като пример, разширяването на простатната жлеза може да причини трудност при уриниране на мъжете. Инфекция на пикочния мехур при жената би могло да доведе до болка по време на полов контакт или инфекция с полово предавано заболяване може да мигрира към пикочните пътища. На последно място, тежка дисфункция на бъбреците при мъжете или жените може да има цялостен отрицателен ефект върху цялото тяло.

Целта на клиничната оценка на пикочно-половата система е диагностицирането на нарушения и заболявания на целия уринарен тракт и мъжкия генитален тракт. От производството на урина от нефроните до евентуалното елиминиране на урината чрез външното уретрално месо могат да се проявят неизправности на пикочните пътища по най-различни начини. Този транспорт на урина отвън олицетворява най-важната функция на бъбреците, уретерите, пикочния мехур, и уретрата. Първичните злокачествени тумори или инфекции на пикочните органи не могат непременно да причинят запушване на пикочните пътища. Повечето други често срещани урологични заболявания наистина причиняват запушване, и се лекуват с оглед облекчаване или предотвратяване на увреждане на нефрон, произтичащо от запушване на нормалния поток на урината.

Няколко думи за функцята на пикочния мехур

Функционирането на пикочния мехур като резервоар за съхранение, който се изпразва ефективно, може да бъде нарушено от запушване, дразнене на пикочния мехур, или невромускулно заболяване. Анулиращата дисфункция създава уникален набор от оплаквания, който изисква внимателна история, за да се съкрати списъкът с диференциални диагнози.