Показване на 1–16 от 493 резултата

Липозомен витамин В12 спрей Метилкоболамин / Liposomal vitamin В12 spray Methilcobalamin 1000 µg MagHerbs – 30 ml

Original price was: 25.90 лв..Current price is: 21.90 лв..

100% Цейлонска Канела Cvetita Herbal – 80 капсули

Original price was: 30.00 лв..Current price is: 24.90 лв..

Какво представлява Сърдечно-съдовата система?

Сърдечно-съдовата система е част от по-голямата кръвоносна система, която циркулира течности по цялото тяло. Кръвоносната система включва както сърдечно-съдовата система, така и лимфната система.

Кръвоносната или сърдечно-съдовата система е една от тринадесетте системи на човешкото тяло и като такава тя е съставена от органи и тъкани, които, въпреки че са различни, работят по координиран начин за изпълнение на сложна биологична функция, която в този случай е циркулацията на вещества в цялото тяло.

Какво е действието на сърдечно – съдовата система?

Кръвоносната система позволява транспортирането на всички хранителни вещества, необходими за поддържане на всички органи, тъкани и клетки в тялото ни. Всички наши клетки изискват кислород и хранителни вещества, за да живеят, но в същото време се нуждаят от някой, който да елиминира токсичните отпадъчни вещества, които се генерират по време на метаболизма.

И тук сърдечно-съдовата система влиза в действие, тъй като всички органи и тъкани, които я съставляват, обединяват усилията си, за да гарантират непрекъснато кръвообращение на притока на кръв, което позволява пристигането на кислород, хранителни вещества, хормони, вода и всички вещества, които клетките може да се наложи да развият биохимичните си функции. И в същото време се събира както въглероден диоксид, така и всички други токсични вещества за последващо пречистване и елиминиране от организма.

Каква е анатомията на сърдечно-съдовата система?

Сърдечно-съдовата система основно е съставена от сърце, кръвоносните съдове и кръв.

Какво представлява кръвта?

Кръвта е течната тъкан, която ни поддържа живи. Посредством кръвта, клетките на тялото ни получават необходимия кислород и хранителни вещества, а в същото време се освобождават от токсични и отпадъчни вещества.

Кръвта е жива тъкан, която е съставена от различни видове клетки, като всяка от тях изпълнява специфична функция в кръвоносната система. Въпреки това, неговата течна консистенция се дължи на наличието на матрица, известна като кръвна плазма. Така че нека да разгледаме твърдата и течна част на кръвта.

Какво представляват кръвните клетки?

Кръвните клетки, известни също като кръвни клетки, хемоцити, хематоцити, или хематопоетични клетки, са твърдият компонент на кръвта. Тези клетки „плават“ в кръвната плазма, която е течната част на кръвта, пътувайки през кръвоносните съдове.

Какво представлява кръвната плазма?

Кръвната плазма е течната част на кръвта. Плазмата заета 60% от състава на кръвта. Тъй като е лишена от клетки, представлява „безжизнена“ среда. Кръвната плазма е основно течност, съставена главно от вода, но има включени протеини, соли, минерали, липиди, ензими, антитела, хормони и др.

Какво трябва да знаем за органът Сърце?

Сърцето е центъра на сърдечно-съдовата система. Това е орган с мускулест характер с дължина около 12 сантиметра, ширина между 8 и 9 сантиметра, обем, подобен на този на затворен юмрук и приблизително тегло между 200 и 350 грама.

Този орган е съставен от сърдечна мускулна тъкан, вид гладка мускулатура, чието свиване и релаксация е неволно, оттам сърцето постоянно бие. Тази мускулна тъкан е известна като миокарда, и тя позволява на сърцето да изпомпва кръв.

Какво представляват кръвоносните съдове?

Кръвоносните съдове са един от основните компоненти на кръвоносната система. Кръвоносните съдове са проводник от мускулест характер, които благодарение на този състав на мускулните влакна могат да се свиват или разширяват според нуждите, като същевременно устояват на налягането, с което кръвта се изпомпва от сърцето.

Какви кръвоносни съдове познаваме?

Артерии

Артериите са кръвоносните съдове, през които пътува кислородирана кръв. Те са най-силните, устойчиви, гъвкави и еластични кръвоносни съдове, тъй като получават изпомпваната от сърцето кръв, която излиза с голяма сила. Те имат ширина между 0,2 и 4 мм, въпреки че артерията на аортата, (тази, която напуска сърцето) има диаметър 25 мм.

Артериоли

Артериолите са всички разклонения на основните артерии. Трудно е да се установи граница между това, което е артерия и това, което е артериол, въпреки че те се определят като клоните на артериите с диаметър между 0.01 и 0.02 мм.

Артериолите не изпълняват толкова много функции за поддържане на кръвното налягане, тъй като кръвта върви с малко сила, но те са от съществено значение за покриване на цялото разширение на организма. Ето защо артериолите циркулират кръвта до мястото, където ще се извършва обменът на газове и хранителни вещества, които са капилярите.

Капиляри

Капилярите са кръвоносни съдове с диаметър между 0,006 и 0,01 мм и са най-тесните разклонения. Капилярът е точката, в която освен маркирането на дифузна граница между артерията и вената, се осъществява обмен на газ и асимилиране на хранителни вещества.

Венули

Венулите са кръвоносните съдове, през които тече „мръсната“ кръв. Те имат диаметър между 0,01 и 0,2 mm и тяхната функция е да се сближи, за да образуват по-големи кръвоносни съдове.

Тъй като кръвта върви без сила, венулите имат клапани, които предотвратяват назадното движение на кръвта. Тези тесни места се събират, за да образуват вени.

Вени

Вените се раждат от съюза на различните места. Това са кръвоносни съдове с диаметър между 0,2 и 5 мм.

Функцията на вените е да съберат кръвта без кислород и токсичните вещества към сърцето, което ще бъде изпратено както на белите дробове, за да се презареди с кислород, така и към органите, специализирани в пречистването на кръвта и изгонването на тези токсични вещества от тялото. Ето защо, са предназначени да се върне кръв в сърцето, за да започне цикъла отново.

Обобщение

В обобщение кръвоносната система е тази, която подхранва всички останали системи на тялото и че в същото време провежда токсични вещества към органите, благодарение на които те ще бъдат изгонени от тялото. Чрез кръвта всичко е в движение. И за да тече правилно кръвта, кръвоносната система трябва да функционира правилно.