Показване на 1–16 от 19 резултата

Какво представлява креатинът?

Креатинът е вещество, което се намира естествено в мускулните клетки. Помага на мускулите ви да произвеждат енергия по време на тежко натоварване или упражнения с висока интензивност.

Креатинът е добавка, която е много популярна сред спортисти и културисти, с цел да получат мускулно повишаване на силата и подобряване на производителността на упражненията.

Химически погледнато, креатинът споделя много прилики с аминокиселините. Тялото ви може да го произвежда от аминокиселините глицин и аргинин.

Къде се намират запасите от креатин в нашето тяло?

Няколко фактора засягат запасите на креатин в тялото ни. Тези фактори са приема на месо, упражнения, количество на мускулна маса и нива на хормони като тестостерон и IGF-1.

Около 95% от креатина на тялото ви се съхранява в мускулите под формата на фосфокреатин. Другите 5% се намират в мозъка, бъбреците и черния дроб.

Какъв е процесът на запълването на креатин в тялото?

Когато допълвате, увеличавате запасите си на фосфокреатин, това е форма на съхранена енергия в клетките, тъй като помага на тялото ви да произвежда повече от високоенергийна молекула, наречена ATP. Когато имате повече ATP, тялото ви може да се представи по-добре по време на тренировка. Креатинът същевременно променя няколко клетъчни процеси, които водят до повишена мускулна маса, сила и възстановяване.

Как действа креатина?

Креатинът може да подобри здравето и атлетичното изпълнение по няколко начина.

В упражнение с висока интензивност, основната му роля е да увеличи фосфокреатинните запаси в мускулите ви.

След това допълнителните запаси могат да се използват за производство на повече ATP, което е ключовият енергиен източник за тежко натоварване и упражнения с висока интензивност.

Креатин също ви помага да получите мускулна по следните начини:

  • Подсилено работно натоварване: Дава възможност за повече обща работа или обем в една-единствена обучителна сесия, което е ключов фактор за дългосрочния мускулен растеж.
  • Подобрена клетъчна сигнализация: Може да увеличи сателитната клетъчна сигнализация, която спинува мускулния ремонт и новия мускулен растеж.
  • Повдигнати анаболни хормони: Проучванията отбелязват повишаване на хормоните, като IGF-1, след като креатин.
  • Повишена клетъчна хидратация: Повдига водното съдържание в рамките на мускулните ви клетки, което причинява ефект на обемизация на клетките, който може да играе роля в растежа на мускулите.
  • Намален протеин разбивка: Може да увеличи общата мускулна маса чрез намаляване на мускулна разбивка.
  • По-ниски нива на миостатин: Повишени нива на протеина миостатин може да забави или тотално инхибира нов мускулен растеж. Допълване с креатин може да намали тези нива, увеличаване на потенциала за растеж.

Креатин добавките увеличават фосфокреатинните запаси в мозъка ви, което може да подобри здравето на мозъка и да предотврати неврологични заболявания.

Обобщение

Креатинът е вещество, намерено естествено в тялото ви — особено в мускулните клетки. Обикновено се приема като хранителна добавка. Креатин дава на мускулите ви повече енергия и води до промени в клетъчната функция, като увеличава растежа на мускулите.