Показване на 1–16 от 34 резултата

L-карнитин е химикал, подобен на аминокиселина, който се произвежда в тялото. L-карнитинът помага на тялото да превърне мазнините в енергия. Тялото може да преобразува L-карнитин в други химикали, наречени ацетил-L-карнитин и пропионил-L-карнитин.

L-карнитин е химикал, който се прави в човешкия мозък, черния дроб, и бъбреците. Помага на тялото да превърне мазнините в енергия.

L-карнитин е важен за сърцето и мозъчната функция, мускулното движение и много други процеси на тялото. Тялото може да преобразува L-карнитина в други химикали, наречени ацетил-L-карнитин и пропионил-L-карнитин. Но не е ясно дали ползите от тези други карнитини са еднакви.

За какво е необходим Л-карнитинът?

L-карнитин се използва за увеличаване на естествените нива на L-карнитин при хора, чието естествено ниво на L-карнитин е твърде ниско. Някои хора също използват L-карнитин за поддържане на здравословни състояния на сърцето и кръвоносните съдове, при сериозно бъбречно заболяване и др.

Как работи Л-карнитин и как се прилага?

Л-карнитин е ефективен при L-карнитинен дефицит.

Приемането на L-карнитин през устата под формата на хранителна добавка е ефективно средство за лечение на недостиг на L-карнитин, причинен от някои генетични заболявания или други нарушения.

Болка в гърдите (стенокардия). Приемането на L-карнитин през устата може да подобри толеранс упражнението при хора с болки в гърдите. Приемането на L-карнитин заедно със стандартното лечение също изглежда да намали болката в гърдите и подобряване на способността за упражняване при хора със сърдечен синдром. Хората с това състояние имат болки в гърдите, но не блокирани артерии.

Сърдечна недостатъчност и натрупване на течност в тялото. Приемането на L-карнитин може да да подобри симптомите и увеличаване на способността за упражняване при хора със сърдечна недостатъчност.

Високи нива на холестерол или други мазнини (липиди) в кръвта (хиперлипидемия). Приемането на L-карнитин може да подобри нивата на холестерола и триглицеридите с малко количество.

Бъбречна недостатъчност. FDA одобри даване на L-карнитин от IV, но не през устата, за бъбречна недостатъчност.

Състояния при мъже, които пречат на жената партньор да забременее (мъжко безплодие). Приемането на L-карнитин, самостоятелно или заедно с ацетил-L-карнитин, увеличава броя на сперматозоидите и движението на сперматозоидите при мъже с проблеми с плодовитостта. Някои изследвания показват, че това увеличава шанса за бременност.

Подуване (възпаление) на сърцето (миокардит). Някои деца, които са имали дифтерия, могат да развият миокардит. Приемането на DL-карнитин изглежда намалява риска от миокардит и смърт при тези деца.

Хормонално разстройство, което причинява разширени яйчници с кисти (синдром на поликистозни яйчници). Приемането на L-карнитин може да увеличи овулацията и шанса да забременеете. Също така, L-карнитин може да помогне със загубата на тегло и подобряване на нивата на кръвната захар.

Токсични странични ефекти, причинени от лекарството валпроева киселина. Токсичността, причинена от валпроевата киселина, изглежда е свързана с дефицит на L-карнитин. Приемането на L-карнитин може да предотврати чернодробна токсичност от валпроева киселина.

Има интерес от използването на L-карнитин за редица други цели, но няма достатъчно надеждна информация, за да се каже дали може да е от полза.

Какви са страничните ефекти?

Когато се приема през устата: L-карнитин е безопасен, когато се приема до 12 месеца. Но може да предизвика странични ефекти като стомашно разстройство, киселини, диария и гърчове.

Специални предпазни мерки и предупреждения

Бременност: Няма достатъчно надеждна информация, за да знаете дали L-карнитинът е безопасен за употреба, когато сте бременна.

Кърмене: Приемането на L-карнитин е евентуално безопасно, когато се приема през устата, докато кърмите. Малки количества L-карнитин са били дадени на кърмачета в кърмата и формула без докладвани странични ефекти. Ефектите на големи количества са неизвестни.

Деца: L-карнитин е евентуално безопасно, когато се използва по подходящ начин през устата, краткосрочен. Той е бил използван безопасно през устата за до 6 месеца.

Недостатъчно активен щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм): Като L-карнитин може да направи симптомите на хипотиреоидизъм по-лошо.