Показване на 11 резултата

Независимо дали го правите, за да отслабнете, да достигнете фитнес цел или е само за забавление, упражненията ви променят.

В залата виждаме хора със  зачервени лица, изпотени, учестяват се ударите на сърцето и изпомпването на белите дробове, увеличава се тласъка на вашата бдителност и настроение, възникват несъществуващи до този момент подбуди да говорите единствено за тренировки и фигура.

Какво се случва в тялото, когато тренираме?

Мускулите

Тялото призовава глюкозата, захарта, която тялото е съхранявало далеч от храните, които ядем под формата на гликоген, за енергията, необходима за свиване на мускулите и за подтискане на движението.

Организма използва аденозин трифосфат /ATP/. След бързо използване на доставките от глюкоза и АТР, тялото изисква допълнителен кислород, за да се създаде нужния ATP. Повече кръв се изпомпва към упражняващите мускули, за да достигне там допълнително количество кислород. Без достатъчно кислород, ще започне да се образува млечна киселина. Млечната киселина обикновено се промива от тялото в рамките на 30 до 60 минути след завършване на тренировка.

Млечната киселина се образува в мускулите, като им помага да станат по-големи и по-силни, докато отминат болките от т.нар. мускулна треска. Болезнеността означава, че има промени, настъпващи в тези мускули и обикновено продължава до няколко дни.

Бели дробове

Тялото ви може да изиска до 15 пъти повече кислород, когато тренирате, така че е препоръчително да започнете да дишате по-бързо и по-тежко. Скоростта ви на дишане ще се увеличи, докато мускулите около белите дробове просто не могат да се движат по-бързо. Този максимален капацитет на употреба на кислород се нарича VO макс.

Сърце

Когато тренирате, сърдечната честота се увеличава, за да циркулира повече кислород, (чрез кръвта), с по-бързи темпове. Колкото повече се упражнявате, толкова по-ефективно става сърцето при този процес, така че можете да тренирате по-усилено и по-дълго. В крайна сметка това понижава сърдечната честота в покой при здрави хора.

Упражнението също стимулира растежа на нови кръвоносни съдове, причинявайки понижаване на кръвното налягане.

Стомах и черва

Тъй като тялото изпомпва повече кръв към мускулите, отнема някои от системите и функциите, които в момента не са основен приоритет, като храносмилането. Това може да доведе до проблеми с коремчето. Движението, абсорбцията и секрецията в стомаха и червата могат да бъдат засегнати.

Мозък

Повишения приток на кръв също така е от полза за мозъка. Веднага мозъчните клетки ще започнат да функционират на по-високо ниво, което ви кара да се чувствате нащрек и по-будни по време на тренировка и по-фокусирани след това.

Какво е действието в мозъка по време на тренировка?

Когато тренирате редовно, мозъкът свиква с този чест приток на кръв и се адаптира чрез включване или изключване на определени гени. Много от тези промени повишават мозъчната клетъчна функция и предпазват от заболявания като болестта на Алцхаймер, Паркинсон или дори инсулт, отпадане, свързана с възрастта и др.

Упражненията предизвикват приток на химически пратеници в мозъка, наречени невротрансмитери, които включват ендорфини.

Вие също така вероятно ще се чувствате по-добре, благодарение на повишения на серотонин, невротрансмитер добре известен с ролята си в настроение и депресия.

Хипокампуса

Тази част от мозъка силно участва в ученето и паметта, и това е един от единствените секции на мозъка, които могат да направят нови мозъчни клетки. Упражнението улеснява това, благодарение на допълнителния кислород в мозъка.

Дори когато спрете да се упражнявате, тези нови мозъчни клетки оцеляват. Като се има предвид, че много други промени в мозъка по време на тренировка се връщат в нормалното си състояние, трябва да станете по-малко активни.

Хипоталамуса

Хипоталамусът е отговорен за телесната температура, както и за баланса на солта и водата, наред с други задължения. Докато тялото ви се загрява, хипоталамуса казва на кожата да произвежда пот, за да ви държи хладни.

Хипофизната жлеза

Този контролен център в мозъка предупреждава надбъбречните жлези да изпомпват хормоните, необходими за движение. Той също така освобождава хормони на растежа. Човешкия растежен хормон действа като охрана за мускулите, като казва на тялото да изгаря мазнините за образуването на енергия.

Бъбреците

Скоростта, с която бъбреците филтрират кръвта, може да се промени, в зависимост от вашето ниво на активност. След интензивни упражнения бъбреците позволяват по-големи нива на протеини да се филтрират в урината. Също така задействат по-добрата ре-абсорбция на водата, което води до по-малко урина.

Надбъбречните жлези

Редица от така наречените „стрес“ хормони, освободени тук всъщност са от решаващо значение за упражняване. Кортизолът, например, помага на организма да мобилизира енергийните си запаси в гориво. И адреналинът помага на сърцето да бие по-бързо, за да може по-бързо да доставя кръв във всяка точка на тялото.

Кожа

Докато вдигате темпото, тялото, както всеки двигател, произвежда топлина – и трябва да се охлади. Кръвоносните съдове в кожата се разширяват, увеличавайки притока на кръв към кожата. След това топлината се разсейва през кожата във въздуха.

Жлези с еккринни жлези

При сигнала на хипоталамуса един от двата вида потни жлези, т.нар. еккринни жлези, се залавят за работа. Тези потни жлези произвеждат без мирис изпотяване, смес от вода, сол и малки количества други електролити, директно върху повърхността на кожата. Когато тази пот се изпари във въздуха, телесната температура спада.

Апокринни жлези

Този втори вид потни жлези се намират предимно в покрити с коса области, като скалпа, подмишниците и слабините. Тези потни жлези произвеждат по-мазна пот, обикновено в отговор на емоционален стрес. Това може да доведе до миризма, когато бактериите по кожата започват да го разграждат.

Лице

Капилярите, близки до повърхността на кожата в лицето, се разширяват, тъй като те се напрягат, за да отделят топлина. За някои упражнения това може да доведе до особено червено лице след тренировка.

Ставите

Упражняването поставя допълнително тегло на ставите, понякога до пет или шест пъти повече от телесното ви тегло.

Глезените, коленете, бедрата, лактите и раменете имат много различни функции, но работят по подобни начини. Всяка става е облицована с възглавнична тъкан в краищата на костите, наречени хрущяли, както и мека тъкан и смазочна течност, за да помогне за насърчаване на гладко и лесно движение. Връзките и сухожилията осигуряват стабилност.