Показване на 1–16 от 50 резултата

Протеинът е естествено срещащо се, изключително сложно вещество, което се състои от аминокиселинни остатъци, съединени от пептидни връзки. Протеините присъстват във всички живи организми и включват много съществени биологични съединения като ензими, хормони, и антитела.

Къде се извършва синтеза на протеини?

Протеините са големи, сложни молекули, които играят много критични роли в тялото. Те вършат по-голямата част от работата в клетките и се изискват за структурата, функцията, регулирането на тъканите и органите на организма.

Протеините са съставени от стотици или хиляди по-малки единици, наречени аминокиселини, които са прикрепени една към друга в дълги вериги. Има 20 различни видове аминокиселини, които могат да бъдат комбинирани, за да се направи протеин. Последователността на аминокиселините определя уникалната 3-измерна структура на всеки протеин и специфичната му функция. Аминокиселините се кодират чрез комбинации от три ДНК градивни блока (нуклеотиди), определени от последователността на гените.

Откъде идва протеинът в диетата ви?

Протеини в храната биват от растителни и животински източници като месо и риба, яйца, млечни продукти, семена и ядки, и бобови растения като боб и леща. Протеините са съставени от градивни блокове, наречени аминокиселини.

Как структурата на протеина е свързана с функцията му?

Въпреки че все още не е възможно да се обяснят всички функции на протеина от неговата аминокиселинна последователност, установените корелации между структурата и функцията могат да бъдат приписани на свойствата на аминокиселините, които съставят протеини. Молекулната структура на пептид (малък протеин) се състои от последователност от аминокиселини.

Как се кодират протеините според тяхната функция?

Последователността на аминокиселините определя уникалната 3-измерна структура на всеки протеин и специфичната му функция. Аминокиселините се кодират чрез комбинации от три ДНК градивни блока (нуклеотиди), определени от последователността на гените

От какво са направени протеините?

Протеините са съставени от много различни аминокиселини, свързани заедно. Има двадесет различни аминокиселинни градивни блокове, често срещани в растенията и животните. Типичния протеин е съставен от 300 или повече аминокиселини и специфичният брой и последователност от аминокиселини са уникални за всеки протеин. В зависимост от броя и последователността на аминокиселините, полученият протеин ще се сгъне в специфична форма. Тази форма е много важна, тъй като ще определи функцията на протеина (напр. мускул или ензим). Всеки вид, включително хората, има свои характерни протеини.

Аминокиселините се класифицират или като съществени, или като несъществени. Както подсказва името, основните аминокиселини не могат да бъдат произведени от организма и следователно трябва да идват с нашата диета.

Какво правят протеините за тялото?

Телата ни са съставени от хиляди различни протеини, всеки със специфична функция. Те съставляват структурните компоненти на нашите клетки и тъкани, както и много ензими, хормони и активни протеини, секретирани от имунните клетки.

Тези телесни протеини непрекъснато се ремонтират и заменят през целия ни живот. Този процес (известен като „синтез на протеини“) изисква непрекъснато снабдяване с аминокиселини. Въпреки че някои аминокиселини могат да бъдат рециклирани от разграждането на старите телесни протеини, този процес е несъвършен. Това означава, че трябва да ядем диетични протеини, за да сме в крак с търсенето на аминокиселина на тялото ни.

Тъй като протеинът е от съществено значение за растежа на клетките и тъканите, адекватният прием на протеин е особено важен по време на периоди на бърз растеж или повишено търсене, като детство, юношество, бременност и кърмене.

Има ли разлика между животинските и растителните протеини?

Качеството на протеините може да бъде определено по много начини. Всички определения обаче са свързани с разпределението и дела на основните и несъществени аминокиселини, които съдържат. По принцип протеините на животинска основа са с по-високо качество, тъй като съдържат по-високи пропорции на основни аминокиселини в сравнение с протеините на растителна основа.

Животинските и растителните протеини се различават по своята бионаличност и смилаемост. Смилаемата незаменима аминокиселинна скор (DIAAS) е препоръчителният метод за определяне на смилаемостта на хранителните протеини и се изразява в стойности.