Показване на 1–16 от 159 резултата

Липозомен Магнезий / Liposomal Magnesium MagHerbs – 220 ml

Original price was: 32.95 лв..Current price is: 27.90 лв..

Човешките стави се образуват там, където две кости се събират. Всъщност всички ваши кости, с изключение на хиоидната кост във врата, образуват става. Ставите държат костите заедно и позволяват движението на вашия скелет. Хранителни добавки за здрави стави могат да подпомогнат вашите стави.

Категории Стави

Ставите обикновено се категоризират според това дали позволяват движение. Тези категории движение са:

Синартрози: Ставите са фиксирани и не позволяват никакво движение. Костите в тези стави се отделят от слой съединителна тъкан. Примерите включват сушни стави, които държат подобни на плочи кости заедно в черепа.

Амфиартрози: Тези стави позволяват леко движение. Те могат да бъдат намерени в ставите между прешлените или ребрата, свързани с гръдната ви кост или гръдната кост.
Диартрози: Тези стави са свободно движещи се. Повечето ти стави са диартрози. Те също се наричат синовиални стави, защото съдържат синовиална течност в ставната кухина за смазване.

Видове подвижни стави

Диартосите (синовиални стави) позволяват най-много движение и са най-честите стави при бозайниците. Шестте различни вида на тези стави са:

Топка и гнездо става: Дава възможност за широка гама от въртене и движение. Закръглената глава на една кост се вписва в депресията на друга кост. Тя позволява движения, които вървят напред, назад, настрани, и въртящи се. Рамото и тазобедрената става са сачмени и гнездови фуги.

Кондилоидна става: Позволява движение, подобно на джойстик, но без въртене. Има кондилоидни стави в челюстта и пръстите. Те позволяват две равнини на движение, като огъване на пръстите и разстилане на пръстите.

Плъзгаща става: Оставя костите да се плъзгат един покрай друг. Движение обикновено е малък и плътно се държи от връзки. Има плъзгащи стави в краката, китките, и гръбначния стълб.
Шарнир джойнт: Позволява движение много като това на панта на врата с движение напред-назад. Мускулите, връзките, и друга тъкан помощ за стабилизиране на костите. Коляното ти и част от лакътя ти имат панти стави.

Обобщена става: Оставя костите да се въртят и да се усвъртат около други кости. Костта се движи в рамките на пръстен, образуван от втората кост и лигамент. Има осеви стави във врата и радиусната част на лакътя.

Седловидна става: Позволява напред и назад и отстрани на движение, но ограничено завъртане. Двете кости се вписват заедно като ездач, седнал на седло. Има седловина става в основата на палеца. Това позволява на палеца да се отдалечи от дланта ви по два самолета.

Синовиалните стави са най-честите ви стави. Има шест различни вида, включително сачмени и гнездо стави (рамо и бедро) и шарнир стави (коляно и лакът).

Как артрита засяга вашите стави?

Когато имате артрит, имате подуване и възпаление в ставите си. Има повече от 100 различни видове артрит, които засягат вашите стави и тъканите около тях.

Кои са най-честите видове артрит?

Най – честите прояви на артрит са остеоартрит, ревматоиден артрит и подагра.

Остеоартрит

Остеоартритът е най-често срещаното разстройство на ставите с 32 милиона души, засегнати. Когато имате остеоартрит, защитният хрущил, който възглавнички краищата на костите се износи. Ако целият хрущял отмине, костите ще се търкат един срещу друг.

Въпреки че остеоартритът може да повлияе на всяка става, тя е най-често срещана в ръцете, долната част на гърба, шията, коленете, бедрата, и краката. Той особено засяга ставите, които носят тегло редовно.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит, за разлика от това, е автоимунно заболяване и възпалителен вид артрит. Имунната система върви ужасно и атакува собствените тъкани на тялото. Тя може да се развие на всяка възраст.

Ревматоидният артрит също може да повлияе на всяка става в тялото ви. Обикновено включва китките ви, кокалчетата и средните стави на пръстите ви.

Подагра

Подаграта е друга форма на възпалителен артрит. Това се случва, когато пикочната киселина се натрупва и образува игла подобни кристали във вашите стави.

Подагра обикновено атакува стави в големите си пръсти на краката, петите, глезените, пръстите, китките, и лактите.

Остеоартритът, ревматоидния артрит и подаграта са често срещани видове артрит, които засягат ставите. Остеоартритът се причинява от хрущяла в ставата, износващи се. Ревматоидният артрит и подаграта са форми на възпалителен артрит, където имунната система на организма причинява увреждане на ставите.

Подобряване на Съвместното Ви здраве

Има редица начини да поддържате ставите си здрави. Ето някои съвети, за да защитите ставите си и да намалите щама:

Останете активни: Физическата активност може да помогне за повишаване на гъвкавостта и обхвата на движение. Опитайте упражнения с нисък удар, които са по-лесни на колене, като плуване, колоездене или ходене пеша.

Управление на теглото си: Можете да намалите стреса на коленете си, като останете на здравословно тегло. Едно проучване установи, че за жените 11-килограмова загуба на тегло намалява риска от остеоартрит на коляното с 50%.

Яжте добре. Яденето на питателни храни може да ви помогне да защитите ставите си или да помогнете за облекчаване на симптомите на артрит. Проучване от 2015 г. установи, че пациентите с остеоартрит имат по-малко болка две седмици след започване на диета на растителна основа.

Някои проучвания показват, че омега-3 мастни киселини могат да бъдат от полза за пациенти с ревматоиден артрит. Риба и рибено масло са хранителни добавки за здрави стави, защото са богати на омега-3 мастни киселини, които произвеждат скромни ползи и може да намали възпалението.

Обобщение

Ставите ти държат костите заедно и ти позволяват да се движиш. Някои стави са фиксирани, някои позволяват леко движение, а други свободно се движат. Можете да помогнете да защитите ставите си от състояния като артрит, като останете активни, управлявате теглото си, и ядете питателна диета.