Показване на 1–16 от 321 резултата

100% Л-глутамин / L-Glutamine BIOTECH USA

36.00 лв.62.00 лв.

Full-Spectrum Горчив пъпеш / Bitter Melon 500mg SWANSON – 60 Капсули

Original price was: 19.80 лв..Current price is: 16.80 лв..

Какво представлява процесът храносмилане?

Храносмилането се отнася до разграждането на храната на по-малки компоненти, които могат да бъдат абсорбирани в кръвния поток. Това храносмилане или катаболизъм е разделено на два вида – механичното храносмилане на храната, което се случва в устата, когато е физически разбито на по-малки парчета и химическото храносмилане, което се случва в стомашно-чревния тракт, когато храната се разгражда на малки молекули от храносмилателни ензими.

При бозайниците храносмилането включва прием на храна през устата, където се дъвче между зъбите в процес, наречен мастикация. Слюнката, присъстваща в устата, съдържа амилаза, която започва разграждане на нишестето в храната.

След това храната пътува надолу по хранителната тръба или хранопровода, за да достигне стомаха, където стомашните сокове започват да разграждат протеина в храната. Стомашният сок включва главно пепсин и солна киселина. Тъй като тези вещества могат да бъдат увреждащи стомаха, слуз също се секретира, за да защити стомаха. Киселините в стомаха работят чрез денатуриране на протеините, присъстващи в храната. Докато това химическо храносмилане се случва, по-нататъшното механично храносмилане се изпълнява чрез перситализъм, тъй като мускулите в стомашната стена отговаря за смесване на храната и храносмилателните ензими.

Какви са процесите на храносмилане?

При хората храната остава в стомаха около час или два и след това се премества в тънките черва, където се освобождават множество ензими, за да се разградят допълнително хранителните компоненти. Стените на тънките черва образуват бръчки и гънки, които съдържат проекции, наречени вили и микровили, които осигуряват голяма повърхност за дифузия на усвоени хранителни молекули в кръвоносните съдове на чревната стена.

Кои други органи участват в процесите на храносмилане?

Черният дроб и панкреасът играят важна роля в храносмилането. Черният дроб произвежда жлъчка, (необходима за храносмилането), която се пренася в тънките черва от жлъчния канал и панкреасът отделя панкреатичните сокове, които също така подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Например, сложните въглехидрати в храната като тези, открити в ориза и хляба, се разграждат на прости захари като глюкоза, която може лесно да се абсорбира от организма, за да осигури енергия за различни клетъчни функции.

След преминаване през тънките черва, храната се премества в дебелото черво, което абсорбира останалите хранителни вещества и вода. Полученият фекален материал се съхранява в ректума, откъдето припада от тялото, посредством дефекация.

Какво представлява храносмилането в биологията?

Храносмилане. Храносмилането е форма на катаболизъм, която често се разделя на два процеса, въз основа на това как храната се разгражда: механично и химическо храносмилане. Терминът механично храносмилане се отнася до физическото разграждане на големи парчета храна на по-малки парчета, до които впоследствие може да се достъпи от храносмилателни ензими.

Как функционира храносмилателната система?

Превръщането на храната в абсорбиращи се вещества в gi тракта. Храносмилането се осъществява чрез механичното и химично разграждане на храната в по-малки и по-малки молекули, с помощта на жлези, разположени както вътре, така и извън червата.

Какво означава немеханично храносмилане?

Механичното храносмилане е разграждането на храната на по-малки частици, така че да може по-лесно да бъде обработено от храносмилателната система. Най-добрият пример за това е мастикацията, която е терминът за дъвчене.

Какви са двата вида храносмилане?

Процесът на храносмилане или катаболизъм е разделено на два вида – механичното храносмилане на храната, което се случва в устата, когато е физически разбито на по-малки парчета и химическото храносмилане, което се случва в стомашно-чревния тракт, когато храната се разгражда на малки молекули от храносмилателни ензими.