Показване на 1–16 от 122 резултата

Ацидофилус / Acidophilus AquaSource – 50 Капсули

Original price was: 47.00 лв..Current price is: 44.00 лв..

Какво представлява стомахът?

Стомахът е мускулест орган, който се намира в горната част на корема ни. Ако го локализираме в тялото си, може да се намери от лявата ни страна точно под ребрата. С други думи, стомахът е един вид храносмилателен сак. Представлява продължение на хранопровода и от него се получава преработената ни храна. Ето защо стомахът служи като вид връзка между хранопровода и тънките черва. Мускулните сфинктери, които са подобни на клапани, позволяват известно разделение между тези органи.

Какви са функциите на стомаха?

Функциите на стомаха се използват от няколко морфологични атрибути. Стомахът е в състояние да отделя ензими и киселина от клетките си, което му дава възможност да изпълнява своите храносмилателни функции. С мускулната си подплата стомахът е в състояние да се занимава с перисталтика, с други думи, да образува вълничките, които задвижват смиланата храна напред.

Функции на Стомаха

Както беше споменато преди, стомахът е преди всичко основно място на храносмилането. Всъщност, това е първото място на действителното храносмилане на протеините. Докато захарите могат да започнат да бъдат леко усвоени от слюнчените ензими в устата, разграждането на протеините се случва, когато хранителният болус достигне стомаха. Тази разбивка се извършва от ензима пепсин на стомаха.

Каква е ролята на органа стомах?

Ролите на стомаха могат по същество да бъдат дестилирани надолу до три функции.

Стомахът, приличащ на еластична торбичка, осигурява място за разнообразни количества погълната храна, за да храносмила и да си почине по – късно. Оттук стомахът е място за съхранение. Стомахът въвежда погълнатата ни храна в основни киселини. Клетките в лигавицата на стомаха екскретират силна кисела смес от солна киселина, натриев хлорид, и калиев хлорид. Тази стомашна киселина, или разговорно известна като стомашен „сок“, работи за разграждане на връзките в рамките на хранителните частици на молекулно ниво.

Пепсин ензимът има уникалната роля на разбиването на силните пептидни връзки, които държат протеините в храната ни заедно, като допълнително приготвят храната за абсорбцията на хранителни вещества, която се извършва в малките (главно) и големите черва.

Това ни довежда до третата задача, която стомаха има, което е да изпратим разградената водна смес към тънките черва за по-нататъшно храносмилане и абсорбция. Това отнема около три часа.

Основните роли на стомаха са следните:

  • Съхранение на храни;
  • Кисела разбивка на погълната храна;
  • Изпраща смес върху следващата фаза в тънките черва.

Каква е структурата на стомаха?

Стомахът започва при долния езофагеален сфинктер, който различава точката на отрязване на хранопровода. Самият стомах е много мускулест орган. Когато се дисектират външните слоеве на мускулариса, може да се визуализират три обособени слоя, които са надлъжни, кръгли и наклонени слоеве.

Първият регион на стомаха се нарича сърцевиден. Това е най-близкият до хранопровода слой и той съдържа сърцевидни жлези, които отделят слуз. Слузта предпазва деликатната епителна обвивка на много тъкани в човешкото тяло. Този регион е последван от фундуса, който е превъзходната арка на стомаха.

Важно е да знаем, че фондусът има специалната функция да съдържа стомашни жлези, които освобождават коктейл от стомашни сокове. Този регион е последван от тялото на стомаха, който е обвит с „ругае“ и е най-големият регион. Rugae, от своя страна, помагат за улесняване на храносмилането чрез увеличаване на площта на повърхността на обекта.

И накрая, този раздел е последван от пилорния регион, който се намира най-близо до изхода в дванадесетопръстника на тънките черва и се защипва от пилорния сфинктер.

Съществуват четири региона на стомаха:

  • Сърцевина;
  • Фундус;
  • Тяло;
  • Пилор.

Кои са най – често срещаните стомашни проблеми?

Почти всеки човек е преживял стомашен проблем в определен етап от живота си. Може би най-честите стомашни проблеми са свързани с нарушено храносмилане и отделяне на киселини в стомаха. Тези проблеми могат да бъдат решени доста лесно с таблетки без рецепта, но няма отричане, че са свързани с неприятни преживявания.

Съществуват доста хронични заболявания, от които заболяват много хора. Едно от тези заболявания е гастроезофагеална рефлуксна болест, по – известна като Киселинен рефлукс. Киселинният рефлукс е физиологичен резултат от това кога долният езофагеален сфинктер няма да се затвори правилно. Основната функция на този сфинктер е да се предотврати регуртирането на храна и стомашни киселини нагоре по езофагеалния канал.

Докато здравият стомах има тонове слуз и бариери, достатъчно силни, за да предотврати появата на стомашни киселини от хаос на епитела, хранопроводът не е съвсем такъв късметлия. Това, разбира се, има дългосрочни последици от увреждането на тези деликатни епителни клетки. Когато пациента няма достатъчни бариери за предотвратяване на увреждане в рамките на стомаха, възниква основен медицински въпрос, свързан с образуването на пептични язви.

Язвата се отнася до образуване на рани, които могат да пробият храносмилателния орган. Когато стомахът не е достатъчно защитен от контакт с тези силно кисели киселини, ние наистина се натъкваме на въпроса за перфорирането на тъканта и потенциалното изтичане на стомашните сокове – което с всички средства изисква спешна медицинска помощ. Тези афти са много болезнени и повтарящи се при пациенти с наличие на пептична язва.

Има и други симптоми червен флаг, които присъстват в спешна или спешна помощ настройка, които показват проблем със стомаха. Те включват усещане за парене в гърдите (киселини), пиърсинг или дифузна коремна болка, кръв в изпражненията, и повръщане или диария.