Показване на 1–16 от 290 резултата

Moon Balance / Муун Баланс AquaSource – 60 Капсули

Original price was: 79.00 лв..Current price is: 71.00 лв..

Ставата е физическата точка на свързване между две или повече кости.

Съществуват между 250 – 350 стави в човешкото тяло. Някои от тези стави са по-очевидни от други. Всички знаем къде се намират коляното, глезена и раменните стави, но знаете ли, че в ръцете ни има около 30 стави, много стави в краката ни и дори стави в черепа ни?

Ставите осигуряват механична подкрепа, както и позволяват движение в повечето случаи.

Хрущяла покрива краищата на костите и позволява гладкото движение при ставите.

Най-голямата става в тялото е коляното.  Той притяга горната част на крака (таза) към долната, (пищяла и фибула).

Най-малката ни става се среща между костите в средното ухо.

Някои от ставите ви, като тези в черепа, са фиксирани и не позволяват никакво движение. Костите в черепа ви се държат заедно с влакнеста съединителна тъкан.

Нашият скелет се състои от силна и солидна вътрешна рамка на костите в рамките на тялото ни. Костите на скелета придават формата на тялото ни, защитават и поддържат нашите органи, мозък и гръбначен мозък и ни дават възможност да се движим. Костите не се движат сами; мускулите движат костите ни, като ги дърпат. Мускулите не могат да тласкат срещу костта, така че мускулите обикновено идват по двойки (известни като антагонисти), един мускул дърпа костта по един начин и антагонистичния мускул дърпа костта обратно по другия начин.

Структурно костите са донякъде еластични, защото са съставени предимно от колаген. Хидроксиапататит, който се състои главно от калций и фосфат, дава костната му твърдост.

Повечето кости (особено дългите кости на ръцете и краката — които съставляват апендикулярния скелет) имат твърда външна обвивка, известна като кортикален кост.  На микроскопско ниво тази твърда външна обвивка е съставена от прът като структури, наречени остеони. В рамките на твърдата външна обвивка, съществува област, съставена от спондж кост, известна като канцелусна кост.  Накрая, много кости имат вътрешно ядро, в което се помещава желе като вещество, наречено мозък.

Костите имат специални клетки, наречени остеобласти, които правят нови костни и остеокласти, които разбиват старата кост. Тези клетки непрекъснато работят, за да поддържат костите ви здрави и силни. Костите ни постоянно се преустрояват (или премоделират) на база ден за ден, за да поддържат оптимална функция.

Много кости идват по двойки, които са почти идентични по размер и форма — т.е. костите в лявата ръка са огледални изображения на костите в дясната ръка. Костите ни могат да се съединят чрез гумен хрущял или гъвкаво свързани от мускули или връзки.

Скелетът на бебето обикновено се състои от повече индивидуални кости. Докато бебето расте, някои от костите се предпазителят, като костите в черепа, гръбначния стълб, и таза. Преди зряла възраст костите растат, като стават по-дълги и по-широки при растежната плоча (или физиката).

Женските са склонни да имат по-малки кости от мъжките на същата възраст.

Клинично различни заболявания на костта, включително остеопороза (т.е. отслабване на костите) могат да засегнат всяка една от костите.  Освен това, при травма (например падане, инцидент с моторни превозни средства), някоя от тези кости може да бъде счупена (или фрактура). Това може да изисква лечение.

Има две основни части на скелета — аксиалния скелет и апендикулярния скелет:

Аксиалният скелет

Костите на аксиалния скелет включват:

  • Череп (лицева и черепна кости);
  • Прешлени в гръбначния стълб (гръбнаци);
  • Ребра;
  • Гръдна кост (гръдна кост).

Нашите рамене, ръце, таз, и крака (т.е. апендикулярният скелет) висят от аксиалния скелет.

Стави на тялото

Образуват се стави, където повърхностите на две или повече кости се срещат и съчленяват с една друга.  Някои стави не позволяват никакво движение или най-много, много малко движение.  Свободно движимите (диартродиални) стави позволяват движение, което ни дава възможност да ядем (лакът, ръка), тичам (бедро, коляно, глезен), хвърлям (рамо, лакът и др. Диартродиалните стави се класифицират по вида на движението, което позволяват (Виж по-долу). В зависимост от вида на ставата са възможни променливи видове движение.

Има много видове тъкани, които съставляват ставната анатомия. Обикновено костите, които съставляват свободно подвижни стави, са облицовани с ставен (или хиалин) хрушки. Хиалин хрущяла има много гладка, почти безтрие повърхност, което позволява гладко, без болка движение в ставата.