Показване на 1–16 от 32 резултата

BioSil™ Коса, кожа и нокти 118 mg Natural Factors – 120 веге капсули

Original price was: 163.00 лв..Current price is: 130.40 лв..

BioSil™ Коса, кожа и нокти 118 mg Natural Factors – 90 веге капсули

Original price was: 121.75 лв..Current price is: 97.40 лв..

BioSil™ Коса, кожа и нокти 15 ml – Natural Factors

Original price was: 81.40 лв..Current price is: 65.15 лв..

BioSil™ Коса, кожа и нокти Natural Factors – 30 ml

Original price was: 103.40 лв..Current price is: 82.70 лв..

Колаген Плюс / Collagen Plus AquaSource – 60 Капсули

Original price was: 86.00 лв..Current price is: 77.00 лв..

Ето какво трябва да знаете за това какво всъщност е колаген, как може да ви е от полза, и рисковете, участващи в използването му.

Какво представлява колагена?

Колагенът е основният протеин в структурните и съединителните тъкани в тялото ни, включително кожата, костите, мускулите, връзките, и сухожилията. Влакнестата му структура придава на тези части на тялото тяхната форма и здравина.

Има четири основни вида колаген:

  • Тип I е най-често срещаният. Среща се в кожата, костите, зъбите, сухожилията и връзките.
  • Тип II е в хрущялите.
  • Тип III е в кожата, мускулите и кръвоносните съдове.
  • Тип IV се намира в клетъчните мембрани, слоевете от клетки, които обграждат всички тъкани на тялото.

Хранителни източници с най-високи нива на колаген включват костите и кожата на крави, свине и риба. Но тялото може да изгради и самия колаген от други протеинови източници, така че дефицитът на колаген не е често срещан сред здравите възрастни.

Какви са ползите от колаген?

  • Подобрява външния вид на кожата;
  • Предотвратява нараняванията на ставите и болката, като поддържа сухожилията и връзките здрави;
  • Увеличава костната плътност.

Колаген хранителна добавка

Някои хора могат да искат да увеличат приема на колаген чрез добавки. Въпреки това, важно е да се отбележи, че в повечето колаген добавки, са включени първични съставки с кости и кожа от животни или риба, така че те не са подходящи за вегани или вегетарианци.

Какви видове хранителни добавки с колаген познаваме?

Прахове, хапчета, и напитки: Тези обикновено съдържат колаген пептиди, или хидролизиран колаген, вид колаген, който лесно се абсорбира от тялото.

Кремове или лосиони: Много от тези продукти твърдят, че добавят колаген към кожата, или за стимулиране на производството на колаген в кожата. Но колагенните молекули са твърде големи, за да проникнат през кожната бариера, което прави повечето от тях неефективни.

Желатин: Желатинът е получен от колаген и може да стегнат и гладка стареене кожа, изграждане на по-силни кости, и укрепване на хрущяла.

Работят ли колаген добавките?

Има някои изследвания, предполагащи орален вид колаген добавки, който може да помогне да запазите вида кожата си твърда и загладена, независимо от напредването на възрастта.

Има повече данни, че пептиди в локални приложения може да стимулира производството на колаген.

Междувременно, желатинови добавки, съдържащи витамин С може да повиши производството на колаген на организма. Може също така да помогне на хора с остеоартрит. В няколко проучвания на жени с проблемни състояния, е установено, че тези, които са взели колаген добавки, са намалили болката и са подобрили колянната ставна функция.

Обобщение

Колагенът е най-изобилният протеин в тялото.  Колагеновите добавки осигуряват протеинна структура за кожа, кост, зъби, връзки и хрущял.

Някои изследвания показват колаген добавки може да насърчи твърда, гладка кожа, и да защити сухожилията и връзките, но са необходими повече изследвания, за да се определи колко ефективни са колаген добавките. Плюс това, не можем да контролираме къде телата ни използват колаген.

Странични ефекти от колаген добавки могат да включват алергични реакции и стомашно разстройство.