Показване на 15 резултата

Селенът е един от „съществените“ хранителни вещества за хората. Без него сърцето, ставите, очите, имунната система и репродуктивната система могат да страдат. Обществото трябва само да приема селен всеки ден, около 55 микрограма.

Какъв е произхода на елемента Селен?

Селенът е открит като елемент през 1817 г. от шведския химик Йонс Якоб Берзелиус, който определя атомните тегла на много елементи и разработва система от химически символи. Първо се е смятало за токсин, но учените са определили, че селенът е съществен минерал през 50-те. До 60-те години на 20 век лекарите започват да проучват възможните свойства на Селен за борба с тумора при животните, според Американското дружество за борба с рака.

Учените са открили, че селенът е необходим при производството на селенопротеини на организма, семейство от протеини, които съдържат селен под формата на аминокиселина.

Къде се намира селен?

Почвата по света варира в концентрацията на селен. Толкова по-висока е концентрацията на селен в почвата, колкото по-висока е концентрацията на селен в културите.

Почвата в някои райони на Китай и Русия е естествено ниска в селен. Недостатъците на селен в района на Кешан в североизточен Китай бяха достатъчно тежки, за да подтискат форма на сърдечно заболяване, наречено кардиомиопатия, сега наречена болест на Кешан.

Минералът Селен във вид на добавка

Селенът е един от изключително важните хранителни вещества, за които е известно, че имат антиоксидантни свойства. Селенът играе главна роля в химичните реакции, които спират свободните радикали да повредят клетките и ДНК. Свободните радикали са нестабилни молекули от токсини на околната среда, или от страничен продукти на метаболизма на човешкото тяло. Антиоксидантни добавки, включително селен, често са тоутирани да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и загуба на зрението.

Какви са ползите на минералът Селен?

Селен хранителна добавка – по-специално се използват, за да помогнат на хората с астма, и намаляване на риска от ревматоиден артрит и сърдечно-съдови заболявания. Нивата на селен спадат с възрастта, така че някои са заявили селен може да забави процеса на стареене, когнитивния упадък и деменция. Ниските нива на селен също са намесени в депресия, мъжко безплодие, слаба имунна система и проблеми с щитовидната жлеза.

Селенът забавя прогресията на ХИВ и противодейства на отровния ефект на тежките метали. Пърхот шампоани използват селен сулфид като локално лечение; обаче, тази форма на селен може да предизвика рак, ако бъде поета. Главоболие, гадене и вертиго симптоми от вътречерепно налягане се казва, че се подобрява от селен добавки. Селен също се казва, за подобряване на малабсорбция в храносмилателния тракт, особено сред децата.

Как работят Селен хранителните добавки?

Избягвайте храни, които се обработват. Диетата на растителна основа е най-ефективна по отношение на подобряване на цялостното здраве. Хората, които пушат цигари или пият алкохол често, могат да имат по-ниски нива на селен, но те трябва да работят по отказването от тютюнопушенето и пиенето на по-малко алкохол.

Селен и рак

Регионите с богата на селен почва са склонни да имат по-ниски коефициенти на смъртност от рак, отколкото райони с нискоселенова почва, особено за рак на белия дроб, хранопровода, пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, ректума, панкреаса, яйчника и шийката на матката, според Американското раково общество. Но тези тенденции не доказват, че селенът е основателен фактор за оцеляването на рака.

Контролирани проучвания, при които групи от хора са били дадени или селен добавки или плацебо, са открили противоречиви резултати за рак борба свойства на селен.

Селен и сърдечно заболяване

Предварителни проучвания показват, че минералът селен може да играе важна роля в здравето на сърцето. Селенът намалява възпалението и предотвратява образуването на тромбоцити — вид съсирване на клетката в кръвта — което е необходимо за образуването на кръвни съсиреци. Кръвните съсиреци могат да доведат до инсулт, инфаркти, бъбречна недостатъчност, белодробна емболия и други проблеми.

Дефицит на селен може да направи атеросклероза (втвърдяване на артериите). Проучванията при животни показват допълване на селен след дълъг хранителен дефицит обърна сърдечно-съдови увреждания при мишки. Въпреки това, човешки проучвания по темата са срещнали смесени резултати.

Някои обсервационни проучвания, където лекарите проследяват хората, но не ги възлагат на случаен принцип да приемат добавка или плацебо, установиха, че колкото по-ниски са нивата на селен в кръвта, толкова по-висок е рискът на човека от високо кръвно налягане и коронарна болест на сърцето. Но други наблюдателни проучвания не откриха значителна връзка между нивата на селен и сърдечно-съдовите заболявания. Някои наблюдателни проучвания дори откриха обратната тенденция; по-високи нива на селен са били свързани с по-лошо сърдечно-съдово здраве, Според Националните институти по здравеопазване (NIH).