Показване на 13 резултата

Високоефективен Натурален Витамин K-2 / Highly Efficient Natural Vitamin K2 Swanson – 30 Капсули

Original price was: 25.90 лв..Current price is: 21.90 лв..

Витамин К2 (MK-7) / Vitamin K2 Natural Factors 100mcg – 60 Капсули

Original price was: 25.60 лв..Current price is: 20.50 лв..

Каква е употребата на витамин К?

Витамините представляват съединения, които е необходимо да взимаме ежедневно за правилния растеж и здраве. Жизненоважните витамини са полезни в оптимални стойности и преобладават в храните, които консумираме. Витамин К е нужен за оптималното съсирване на кръвта.

Витамин К се намира в различни видове храни, като зелените листни зеленчуци, месото и млечните продукти. Ако приемате балансирани храни, съдържащи тези продукти, ще си набавяте цялото количество витамин К, от което се нуждаете. Оскъдният Витамин К се изгубва в храните след топлинна обработка.

Ако приемате антикоагулантни медкаменти (разредители на кръвта), нивото на Витамин К в диетата Ви може да повлияе върху действието на лекарствата. Вашият лекар или специалист по здравни грижи може да препоръча промени в диетата Ви, за да помогне на тези лекарства да действат по-добре.

Недостига на Витамин К е рядко явление, но може да доведе до проблеми със съсирването на кръвта и повишеното кървене. Вашият лекар може да подобри това, като Ви предпише витамин К.

Витамин К рутинно се дава на новородени кърмачета за предотвратяване на проблеми с кървенето.

Витамин К се предлага само по лекарско предписание.

Как да използвате витамин К?

Когато взимате хранителни добавки без рецепта, трябва внимателно да прочетете и да следвате всички предпазни мерки върху етикета. За тези добавки трябва да се има предвид следното:

Алергии

Информирайте Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към лекарства в тази група или други лекарства. Също така кажете на вашия здравен специалист, ако имате някакви други видове алергии, като например към храни багрила, консерванти или животни. За продукти без рецепта, прочетете внимателно листовката или пакетните съставки.

За прилагане от деца

Децата могат да бъдат особено чувствителни към ефектите на витамин К, особено към менадиол или високи дози фитонадион. Това може да увеличи шанса за нежелани реакции по време на лечението. Новородените, особено недоносените бебета, могат да бъдат по-чувствителни към тези ефекти от по-големите деца.

Гериатрични свойства

Много лекарства не са тествани при по-възрастни хора. Ето защо може да не е известно дали те работят точно по същия начин, по който действат при по-младите възрастни или ако те причиняват различни странични ефекти или проблеми при по-възрастните хора. Няма конкретна информация за употребата на витамин К при възрастни хора.

Приложение при бременност

Не е известно Витамин К да предизвиква вродени дефекти или други проблеми при хората. Въпреки това, използването на витамин К добавки по време на бременност не се препоръчва, защото е съобщено да предизвика жълтеница и други проблеми с бебето.

Кърмене

Приема на Витамин К от майки не причинява проблеми по време на кърмене. Трябва да проверите с Вашия лекар, ако давате на вашето бебе неукрепена формула. В такъв случай бебето трябва да получи витамините, необходими по някакъв друг начин.

Взаимодействия с лекарства

Въпреки че някои лекарства не бива да се взимат заедно, в други случаи могат да се използват заедно две различни лекарства дори и в случай на възникване на взаимодействие.

Взаимодействие с храни, тютюн и алкохол

Някои лекарства не трябва да се използват по време на консумиране на някои видове храни, тъй като могат да възникнат взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с някои лекарства може също да предизвика поява на реакции.

Други медицински проблеми

Наличието на някои медицински състояния може да повлияе на използването на хранителни добавки:

Кистозна фиброза или други заболявания, засягащи панкреаса, продължителна Диария, Болест на жлъчния мехур или Чревни проблеми. Тези състояния могат да попречат на абсорбцията на витамин К в тялото, когато той се приема през устата. Може да са необходими по-високи дози, или лекарството може да се наложи да се инжектира.

Други състояния, при които могат да възникнат проблеми с комбиниране на витамин К

Дефицит на глюкоза-6-фосфат дехидрогеназа (G6PD) —Шансът за странични ефекти може да бъде увеличен, особено с менадиол.

Чернодробно заболяване-Шансът за нежелани ефекти може да бъде увеличен.

Каква е правилната употреба на витамин К?

Приемайте витамин К само според указанията на Вашия лекар. Не приемайте повече или по-малко от него, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Вашият лекар е поръчал. За да направите това може да предизвика сериозни нежелани ефекти, като проблеми със съсирването на кръвта.