Показване на 1–16 от 45 резултата

Витамин B2 Рибофлавин / Vitamin B2 100 mg Swanson – 100 Капсули

Original price was: 26.80 лв..Current price is: 22.80 лв..

Водорасли Морска енергия / Sea Power Algae AquaSource – 120 Kапсули

Original price was: 117.00 лв..Current price is: 89.00 лв..

Прегненолон / Pregnenolone – Super Strength 50mg SWANSON – 60 Капсули

Original price was: 32.80 лв..Current price is: 27.85 лв..

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е малка лъкообразна жлеза, която седи отпред на врата, точно под адамовата ябълка. Той произвежда хормоните:

 • трийодтиронин (Т3), хормон, който контролира енергийните нива, температурата, метаболизма, сърдечната честота, кръвното налягане и развитието на плода;
 • тироксин (Т4), хормон, който контролира работата на сърцето, метаболизма, здравето на мускулите и костите и развитието на мозъка. Някои тироксин хормони се променят в трийодтиронин;
 • калцитонин, който контролира количеството калций и фосфат в кръвта.

Какви медицински състояния са свързани с щитовидната жлеза?

Понякога хората имат проблеми с щитовидната им жлеза, изразяващо се в свръхактивно производство на твърде много хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм). Тя може да бъде причинена от автоимунно разстройство, причиняващо възпаление на щитовидната жлеза, болестта на Grave, или възли на щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът кара тялото да използва енергията твърде бързо. Симптомите на хипертиреоидизъм включват:

 • загуба на тегло;
 • умора;
 • нервност или чувство на тревожност;
 • състезателно сърце и сърцебиене;
 • повишен апетит;
 • отслабване;
 • затруднено спане;
 • нередовни периоди;
 • безплодие;
 • косопад;
 • чувствителност към топлина.

Обратното състояние на хипертиреодизъм е хипотиреодизмът.

Хипотиреоидизмът обикновено е постоянен и се лекува чрез замяна на тиреоксин.

Вашият лекар трябва да диагностицира тези проблеми чрез извършване на кръвен тест, за да провери нивата на тироксин и други свързани хормони в тялото си.

Ако имате проблем с щитовидната жлеза, съществуват много различни лечения, които са на разположение. Те може да включват лекарства, а в някои случаи, Вашият лекар може да препоръча операция.

Как работи щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е жизненоважна хормонална жлеза. Тя играе основна роля в метаболизма, растежа и развитието на човешкото тяло. Щитовидната жлеза помага за регулиране на много функции на тялото чрез постоянно освобождаване на стабилно количество хормони на щитовидната жлеза в кръвния поток. Ако тялото се нуждае от повече енергия в определени ситуации – например, растеж, усещане за студ, или през време на бременността, щитовидната жлеза произвежда повече хормони.

Къде е разположена щитовидната жлеза?

Органът на щитовидната жлеза, (медицински термин: glandula thyreoidea), се намира в предната част на шията, под гласовата кутия. Тя е с форма на пеперуда: Двете странични лобове лежат срещу и около трахеята и са свързани отпред чрез тясна ивица тъкан.

Щитовидната жлеза тежи средно между 20 и 60 грама. Жлезата е заобиколена от две влакнести капсули. Външната капсула е свързана с мускулите на гласовата кутия и много важни съдове и нерви. Има хлабава съединителна тъкан между вътрешната и външната капсула, така че щитовидната жлеза може да се движи и да промени позицията си, когато поглъщаме.

Самата щитовидна тъкан се състои от много малки индивидуални лобули, които са затворени в тънки слоеве съединителна тъкан. Тези лобули съдържат голям брой малки везикули (сакове) – наречени фоликули – които съхраняват хормони на щитовидната жлеза под формата на малки капчици.

Производство на хормони при нужда

Щитовидната жлеза произвежда три хормона:

 • Трийодтиронин, известен също като T3;
 • Тетрайодтиронин, наричан още тироксин или Т4;
  Калцитонин.

Строго погледнато, само T3 и T4 са подходящи хормони на щитовидната жлеза. Те са направени в това, което са известни като фоликуларни епителни клетки на щитовидната жлеза.

Йодът е един от основните градивни блокове на двата хормона. Телата ни не могат да произведат този микроелемент, затова трябва да се достави с диетата ни. Йодът се абсорбира в кръвта ни от храната в червата ни. След това се пренася в щитовидната жлеза, където в крайна сметка се използва за направата на хормони на щитовидната жлеза.

Как действат хипофизната и щитовидната жлези?

Понякога телата ни се нуждаят от повече хормони на щитовидната жлеза, а понякога се нуждаят от по-малко. За да се направи точното количество хормони, щитовидната жлеза се нуждае от помощта на друга жлеза: хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза „казва“ на щитовидната жлеза дали да освободи повече или по-малко хормони в кръвния поток. Също така, определено количество хормони на щитовидната жлеза са прикрепени към транспортните протеини в кръвта. Ако тялото се нуждае от повече хормони, Т3 и Т4 могат да бъдат освободени от протеините в кръвта и да си вършат работата.

Третият хормон, произвеждан от щитовидната жлеза, се нарича калцитонин. Калцитонинът се прави от C-клетки. Участва в метаболизма на калций и кост.

Т3 и Т4 увеличават базалната метаболитна скорост. Те правят всички клетки в тялото работят по-усилено, така че клетките се нуждаят от повече енергия също. Това има следните ефекти, например:

 • Телесната температура се повишава;
 • По-бърз пулс и по-силен сърдечен ритъм;
 • Храната се използва по-бързо, защото енергията, съхранявана в черния дроб и мускулите, се разгражда;
 • Мозъкът отлежава (при деца);
 • Растежът се насърчава (при деца).

Активирането на нервната система води до подобрена концентрация и по-бързи рефлекси.

Дисбаланси на хормоните: Свръхактивна и недостатъчно активна щитовидна жлеза:

Свръхактивна щитовидната жлеза, (известно също като хипертиреоидизъм), се случва, ако щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони. Недостатъчно активна щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) е момента, когато жлезата не създава достатъчно хормони. И двата вида дисбаланси могат да доведат до голям брой симптоми.

Щитовидната жлеза може също да расте по размер. Понякога цялата щитовидна жлеза става разширена (дифузна гуша), а понякога отделни бучки, наречени нодули, растат в жлезата (нодуларна гуша). Специален преглед, известен като щитовидната сцинтиграфия, може да се използва, за да видите дали тези възли са производство на необичайни количества хормони. Ако те правят повече хормони от останалата част на щитовидната тъкан, те се наричат „горещи“ възли. Ако правят по-малко, те се наричат „студени“ нодули.

В повечето случаи уголемената щитовидната жлеза или нодулите не са причинени от нищо сериозно. Много рядко са свързани със състояния на рак. Но все пак е важно да отидете на лекар, ако забележите някакви промени в щитовидната си жлеза.