Показване на 1–16 от 30 резултата

Full Spectrum силен имунитет с Андрографис Паникулата 400mg SWANSON – 60 Капсули

Original price was: 25.60 лв..Current price is: 21.70 лв..

Ако предоставите на детето си селекции от всяка от основните хранителни групи и оставите детето ви да експериментира с голямо разнообразие от вкусове, цветове и текстури, то трябва да яде балансирана диета с изобилие от витамини. Някои витамини, като мастноразтворимите витамини (А и D), може дори да породят рискове. Съхраняват се в тъканите, когато се консумират в излишък, а при много високи нива може да разболее детето ви. Високи дози минерали като цинк и желязо, взети за удължено време може да има отрицателни ефекти.

Допълнение за някои деца

При някои деца приема на хранителните добавки може да бъде много важен. Вашето дете може да се нуждае от някои витамини и/или минерални добавки, ако хранителните практики на вашето семейство ограничават хранителните групи, които са на разположение на детето.  Например, ако домакинството ви е веган с вид строга вегетарианска диета, включваща никакви животински продукти като яйца или млечни храни. В такива случаи се препоръчва детето Ви да бъде на тази диета само след консултация с вашия педиатър или доставчик на здравни грижи. Възможно е вашето дете да е на безопасна веганска диета, но трябва да се направи внимателно. Има критични витамини и минерали, които могат да бъдат в дефицит във веган диетата, особено витамин В12, витамин D, желязо, витамин А, калций, цинк, и рибофлавин.

Кога децата трябва да приемат хранителни добавки за деца?

Детството е критично време за растеж и развитие на мозъка, така че това е периодът, при който може да бъдат препоръчани разнообразие от витамини и добавки. Особено при Рахит, заболяване, при което костите омекват и е свързано с неадекватен прием на витамин D и намалено излагане на слънчева светлин.

Недостиг на желязо

Недостигът на желязо се случва сред някои малки деца и може да доведе до анемия —състояние, което ограничава способността на кръвта да пренася кислород. В някои случаи проблемът е в ежедневната хранителна диета. Малките деца трябва да получават най-малко 15 милиграма желязо на ден с храната си, но много не успяват да го направят.

Пиенето на големи количества мляко, може да доведе до желязодефицитна анемия, тъй като детето ще се интересува по-малко от други храни, някои от които са потенциални източници на желязо.

Прекалено много мляко?

Ако детето ви пие около 720 – 960 ml мляко всеки ден, има малка причина за безпокойство. Ако обаче пие много повече от това количество и не можете да го накарате да яде повече богати на желязо храни, консултирайте се с вашия педиатър за добавяне на желязна добавка към неговата или нейната диета. Междувременно продължете да давате витамин D капки (600 IU на ден след навършване на 1 годинка).

Какви други опасения трябва да знаем за безопасността на някои добавки, които често се дават на деца?

Хранителните добавки, включително билкови продукти, могат да взаимодействат с други продукти или лекарства, поради което вашето дете може да получи нежелани странични ефекти. Често срещана комбинация, наблюдавана при деца, е ацетаминофен и витамин С, което забавя обработката на ацетаминофен от организма.

Жълт кантарион е доказано, че взаимодейства с много лекарства, включително антидепресанти, гърч контрол лекарства, както и някои лекарства, използвани за лечение на рак.

Мелатонинът, хормон, използван като помощно средство за сън, може да променя нивата на други хормони при малките деца и не трябва да се използва от деца с определени медицински състояния като хормонални нарушения, диабет, чернодробно или бъбречно заболяване, церебрална парализа, нарушения на гърча, мигрена, депресия и хипертония.

Пробиотиците са изследвани за стомашно-чревни състояния при деца и проучвания съобщават, че даването на пробиотици, (заедно с рехидратационна терапия, ако е необходимо), е обикновено безопасно. Има обаче доказателства, че пробиотиците не трябва да се дават на критично болни пациенти.