Показване на 4 резултата

Какво е паразит?

Паразитите са живи организми, които живеят и пребивават в друг жив организъм и получават храната си за сметка на гостоприемника. Паразитите могат да причинят заболявания и инфекции сред хората. Някои паразитни състияния се предотвратяват лесно, а други могат да са фатални.

Има ли паразити, които могат да разпространяват болести?

Паразитите не са заболяване, но те могат да разпространяват инфекции и заболявания. Различните паразити имат уникални ефекти върху домакините си.

Какви видове паразити познаваме?

Ендопаразит

Това са паразити, живеещи вътре в гостоприемниците си. Те биват тения, дирофиларии, и плоски червеи. Междуклетъчен паразит е този, който отнема обител в пространствата в рамките на тялото на своя домакин, в рамките на клетките на домакина. Това са добре познатите ни вируси и бактерии.

Ендопаразитите естествено се опират на трети вид организъм, известен като носител или вектора. Векторът е това, което прехвърля ендопаразита на гостоприемника. Един от най-популярните вектори за няколко паразита е комарът, включително протозоанът, наречен Plasmodium, който е причина за малария.

Епипаразит

Това са паразити, които се хранят с друг вид паразити, т.нар. хиперпаразитизъм. Пример за хиперпараситизъм е бълха, която живее на котка, но с протозоан в храносмилателния тракт на бълхата. Протозоанът в този случай е хиперпаразитът.

Основни видове паразити

Протозоя

Примерите за протозои включват едноклетъчния организъм, наречен плазмодий. Възможно е само протозоите да се размножават, или да се разделят, в рамките на гостоприемника.

Хелминти

Хелминтите са друга категория паразити. Съществата от тази група са червейни паразити. Хелминти са причина за Шистозомиазис. Други примери за такива паразити са пинчерв, кръгъл червей, флуке, трихина спиралис и тения.

Ектопаразити

Тези видове паразити живеят върху домакините си. Това са например бълхите и въшките.

Какви могат да бъдат проявите от заразяване с паразит?

Понякога симптомите, причинени от наличието на паразити може да изглеждат като тези на други състояния, като пневмония, хормонален дефицит или хранително отравяне.

Симптомите, които може да се покажат, включват:

  • Повишен апетит, загуба на тегло или и двете;
  • Кожни подутини или обриви;
  • Болки в корема, повръщане и диария;
  • Анемии;
  • Безсъние;
  • Алергии;
  • Треска.

Каква е връзката между паразит и неговия домакин?

Паразитизма е една взаимовръзка, близко и упорито дългосрочно биологично взаимодействие между паразита и неговия домакин. За разлика от коменсализмът и взаимоспомагателния характер, паразитната симбиоза обаче вреди единствено на гостоприемника, или на храненето му, или на консумирането на част от храната му.

Може ли паразит да живее и да се размножава без домакин?

Без домакини паразитите не могат да живеят, да растат и да се размножават. Поради тази причина рядко убиват гостоприемника си, но може да разпространяват болести, а някои от тях могат да бъдат и фатални.

Обобщение

Паразитизмът е вид симбиотична връзка, или дългосрочна връзка между два вида, където един член, паразитът, печели ползи, които идват за сметка на приемащия член. Думата паразит идва от латинската форма на гръцката дума παράσιτος (parasitos), което означава „един, който яде на масата на друг“.