Показване на 1–16 от 52 резултата

Липозомен Глутатион с Витамин С / Liposomal Glutathione & Vitamin C MagHerbs – 220 ml

Original price was: 62.90 лв..Current price is: 53.45 лв..

Витамин C или често срещан под наименованието L-аскорбинова киселина е един от водоразтворимите витамини, които се откриват като естествено съдържание в определени видове храни. Често този витамин се открива като допълнително добавен или под формата на хранителни добавки. Човекът за разлика от животните е сред тези, които не могат по естествен път да произвеждат Витамин C директно в тялото, а е необходимо да си го набавя от различни видове външни източници. Поради тази причина Витамин C се превръща в един от основните хранителни компоненти, които е важно ежедневно да се приемат.

Витамин C е незаменим, защото участва в биосинтезът на Колаген, L-карнитин и на някои невротрансмитери. Този витаминът взима също участие и в метаболизма на протеините. Дългогодишни проучвания доказват, че Витамин C всъщност представлява важен физиологичен антиоксидант. Той защитава тялото от различните вредни ефекти, които оказват свободните радикали и може да предотврати негативните последици, до които водят те. Витамин C притежава висока антиоксидантна активност и намалява възможността от развиването на определени видове рак, сърдечно-съдови заболявания и други. Второто най-важно направление, в което Витамин Це взима участие в човешкия организъм е имунната система. Той има чудесно имуностимулиращо действие.

Препоръчителен прием на Витамин C

Ежедневните дози на витамините и минералите, които трябва да приемате без значение дали чрез храна или друг източник са описани като препоръчителни дневни норми. Количеството Витамин С, което трябва да взимате всеки ден зависи основно от възрастта.

 • Бебета до 6 месеца – 40 мг
 • Бебета 7-12 месеца – 50 мг
 • Деца 1-3 години – 15 мг
 • Деца 4-8 години – 25 мг
 • Деца 9-13 години – 45 мг
 • Тийнейджъри 14-18 години (момчета) – 75 мг
 • Тийнейджъри 14-18 години (момичета) – 65 мг
 • Възрастни (мъже) – 90 мг
 • Възрастни (жени) – 75 мг
 • Бременни жени – 85 мг
 • Кърмещи жени – 120 мг

*Ако сте активни пушачи добавете 35 мг, за да изчислите вашата препоръчителна дневна доза за прием на Витамин Це.

Къде се открива Витамин C?

Храната

Едни от най-добрите източници на Витамин С са плодовете и зеленчуците. Сред тях са цитрусовите плодове, доматен сок, пресните домати и картофите. Негови добри нива се наблюдават и в зелените и червени чушки, киви, ягоди, броколи, пъпеш, брюкселско зеле и други. По изкуствен път Витамин С се добавя и в някои от зърнените закуски, при които той не се открива натурално. Имайте предвид, че Аскорбиновата киселина е мастноразтворима и водоразтворима и при продължително готвене тя може да бъде нарушена или напълно да се изгуби. Същото важи и при готвенето на високи температури. За щастие най-високите нива на витаминът се откриват в зеленчуците и плодовете, които обикновено консумираме сурови.

Хранителни добавки

Обикновено в хранителните добавки се открива Витамин С под формата на Аскорбинова киселина. Тя се характеризира като еквивалент на естествената аскорбинова киселина, съдържаща се в храната. Под друга форма в хранителните добавки Витамин С може да се срещне като Калциев аскорбат, Натриев аскорбат, Аскорбинова киселина с биофлавоноиди, други минерални аскорбати и т.н. Витамин С се предлага основно като самостоятелна добавка, но често се открива и в съдържанието на редица мултивитамини, поради неговото добро въздействие и задължително условие за прием от човек. При избор на хранителни добавки със съдържание на Vitamin C можете да бъдете спокойни. Според проучвания не се открива разлика между натуралния витамин С и неговите други форми.

Приемате ли достатъчно Витамин С?

Обикновено човек си набавя достатъчно количество Витамин „Це“ под една или друга форма. Въпреки това се наблюдават определени групи от хора, които са по-застрашени от дефицит на витамина.

Хора, които са пушачи или са изложени на цигарен дим – при тях количеството нужен Витамин C е много по-високо, за да може да се възстанови балансът в тялото и да се помогне за неговото възстановяване след щетите, получени в следствие на тютюнопушенето. Тютюнопушенето увеличава количеството свободни радикали. При пушачи е нужно с 35мг по-високо количество витамин на ден, за да се компенсира ефектът от тютюнопушенето.

Бебета, които не се хранят с подходящо мляко – бебета, които не кърмят директно от майката, а се хранят с мляко може да се наблюдава дефицит на Витамин С, особено ако е избрано неподходящ вид. Кърмата и адаптираното мляко съдържат достатъчно количество от Витамин С, за да посрещнат нуждите на бебето.

Хора, които се подлагат на диети или консумират определен вид храна – при тях често се стига до състояние на малабсорбция, определени видове рак, бъбречна недостатъчност и други заболявания, които изискват неотложна помощ. Ограничаването на храната в повечето случаи води до негативни или необратими последици за здравето на човек.

Какво се случва, ако не си набавяте достатъчно количество Витамин C?

Рядко се наблюдава дефицит на Витамин С. Негативни последици могат да се появят при приемане на по-малко от 10мг на ден в продължение на много седмици. Тогава може да се развие скорбут, което е заболяване откриващо се при хронична липса на витамина. Скорбутът причинява хронична умора, лезии по кожата, възпаления и кървене на венците, забавено заздравяване на рани по кожата, депресивни състояния, анемия и други.

Как влияе Витамин С върху здравето?

Превантивно средство и лечение на рак

Хората с ежедневен прием на Витамин С е по-малко вероятно да развият опасни ракови заболявания, защото той е един от най-силните антиоксиданти, които могат да предпазят човек от свободните радикали. Счита се, че Витамин С е добро превантивно средство срещу рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и други. Витамин С не може да излекува доказани туморни и ракови образования, но може да подтисне тяхното разпространение и симптоми. При провеждане на химиотерапия и лъчетерапия редица онколози препоръчват приемането на Витамин С или друг можещ естествен антиоксидант.

Сърдечно-съдови заболявания

При хора, които често консумират плодове и зеленчуци, съдържащи Витамин С се открива, че по-рядко страдат от заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система. Счита се, че антиоксидантният ефект е точно причината за тази връзка, защото голяма част от сърдечно-съдовите заболявания се дължат основно на окислителните щети, които се нанасят от свободните радикали.

Дегенерация на макулата и катаракта

Витамин С не може да ви предпази от заболявания като дегенерация на макулата и катаракта, но комбиниран с други полезни вещества може да забави и да намали риска от тяхното развитие.

Настинка и имунна система

Въпреки че всеобщото схващане е по време на настинка и боледуване да се започне прием на Витамин С, то той няма да ви помогне да се излекувате по-бързо. Регулярният прием обаче на Витамин С във времето може да повиши имунитета ви и да ви помогне по-рядко да заболявате или при настинка симптомите да бъдат по-леки и да отшуми по-бързо.

Може ли Витамин С да бъде опасен?

Като всеки един друг витамин, минерал или хранителна добавка с приемането на Витамин С също трябва да се внимава. Чрез храната и консумацията на плодове и зеленчуци не можем да предозираме с неговият прием. По друг начин обаче стои въпросът с хранителните добавки. При техният прием се съобразявайте с дневните препоръчителни дози. Предозирането с Vitamin C може да доведе до гадене, диария, стомашни спазми.