Показване на 1–16 от 76 резултата

Какво представлява либидото?

Либидото е сексуален апетит или влечение. Либидото на човек е мотивиран от мозъчната функция, хормоните, и наученото поведение, независимо от пола на човек. Сексуалния апетит има тенденция да се колебае според психичното състояние, хормоналните промени и стрес. Някои лекарства могат да повлияят и на вашето либидо.

Разбиране на Либидото

Когато либидото на човека е високо, е по-вероятно да пожелае сексуална интимност и да го потърси с партньор или чрез мастурбация. Това е здравословно и нормално, но прекалено високото либидо може да попречи на качеството на живот, може да бъде признак на хормонален дисбаланс или неврологично разстройство. Когато либидото се уталожи, интересът към секса може да отсъства напълно, което може да постави щам върху интимните взаимоотношения. След като се диагностицира и се определи причина, и двете крайности могат да бъдат лекувани.

Невронните пътища, участващи в сексуалното желание, са подобни при мъжките и женските и включват мозъчни, гръбначни и периферни компоненти. Либидото директно корелира с физическите отговори: когато сексуалното желание е високо, притокът на кръв към пениса, който води до ерекция, означава сексуално желание, както и смазването и разширяването на срамните устни.

Прекалено високо либидо

Има видима разлика между здрава либидо функция и такава, която е твърде висока. Всъщност, като изключим приноса за задоволителен сексуален живот, първият има ползи за здравето, включително:

 • По-малко стрес;
 • По-добро психично здраве;
 • Здрави взаимоотношения;
 • Подсилена увереност;
 • По-добър сън.

Още упражнения

Именно когато сексуалният апетит е толкова силен, че се чувства извън контрол и пречи на ежедневието, че може да има причина за безпокойство.

Симптоми

Либидото ви е потенциално прекалено високо, ако:

Сексуалният ти живот започва да въздейства на живота, връзките, здравето и работата ти.

Сексуалното желание поема мислите и поведението ти.

Използвате секс, за да се справите с психични предизвикателства като депресия или тревожност.

Връзките ви са изложени на риск поради високия ви сексуален апетит.

Чувстваш се празен или неизпълнен, след като правиш секс.

Ако имате постоянни сексуални пориви, които ви карат да се чувствате неудобно или сте извън контрола си, може да имате хиперсексуално разстройство.

Причини

Прекалено високо либидо е може да ви накара да се срамувате и вероятно има основна медицинска причина, като:

 • Високи нива на настроението: регулиращи неврохимикъли допамин, серотонин, или и двете;
 • Определени медикаменти;
 • Състояние, което засяга части от мозъка, които могат да повлияят на сексуалното поведение като епилепсия или деменция.

Хранителни добавки за либидо

След като се определи причината за прекалено високо либидо, предодвратяването може да бъде насочено към управление на проблема. Например, ако една хранителна добавка за либидо е виновна, дозата може да бъде променена или да се приема различна добавка.

По същия начин, след като бъдат идентифицирани и лекувани, основното мозъчно разстройство вече може да не повлияе на сексуалното желание. Други стратегии, включително психотерапия и повишена физическа активност, могат да помогнат.

Ниско либидо

Отслабването на сексуалното желание е по-често от прекалено високо либидо и има повече потенциални причини, повечето от които, след като бъдат идентифицирани, могат да бъдат лекувани за възстановяване на сексуалния интерес.

Симптоми

Няма клинични критерии за диагностициране на ниско либидо. Нещо повече, има висока степен на вариация в това как се преживява (тъй като това, което е „нормално“ сексуално желание за един човек, може да изглежда високо или ниско на друго). Въпреки това, често цитираните симптоми включват:

 • Загуба на желание за партньор;
 • Незаинтересованост в мастурбацията;
 • Малко или никакви сексуални фантазии;
 • Стрес или загриженост за липса на интерес към секса.

Трайно ниско либидо може да бъде индикация за хипоактивно сексуално желание разстройство, което е липса на желание, както и липса на сексуални фантазии за удължен период от време.

Причини

Хормоналните смени са честа причина за ниско либидо. Хората от всички полове могат да изпитат спадове в либидото в отговор на понижения на естроген, прогестерон, и тестостерон.

Нисък тестостерон, известен също като ниска Т, е особено въпрос за мъжете, тъй като, в допълнение към засяга либидото, тестостерон стимулира производството на сперматозоиди и допринася за мускулна маса. Медикаменти за повишаване на тестостерона могат да бъдат разгледани, ако плодовитостта е от интерес.