Показване на 1–16 от 53 резултата

Ако някога сте се събуждали посред нощ с мъчителна болка в крака или стъпалото, без възможност да помръднете, вероятно вече знаете, че ви описахме мускулните крампи. Много хора страдат от крампи в краката от време на време, както до 60% от възрастните споделят в проучвания.

Спазмите, които обездвижват крайниците, са причинени от мускулен спазъм при внезапно свиване на мускул. Всъщност крампите могат да бъдат много различни видове, причинени от различни неща. Например, идиопатичните крампи са най-често срещаният тип; симптоматичните крампи са симптом или усложнение на здравословното състояние; няколко вида лекарства също причиняват крампи на краката, включително диуретици, статини и някои други; появяват се крампи и в резултат на повишена физическа активност и спорт; и не на последно място – крампите може да са менструални – по време на редовния месечен цикъл на жената.

Подобряването на циркулацията, снабдяването с електролити и магнезий, противовъзпалителни омега-3 и омега-6 мастни киселини, набавянето на Витамин В12 са някои от най-важните инструменти за противодействие на крампите. Смята се, че витамин В12 работи с други витамини от група В (а именно фолиева киселина и витамин В6), за да понижи нивата на хомоцистеин в кръвта.

Освен това някои витамини и минерали оказват влияние върху мускулната функция, в това число калий и магнезий. Значителна част от изследванията установяват, че увеличаването на приема на магнезий може да помогне за ограничаване на на нощните крампи на краката, включително при бременни жени. Препоръките са за прием на поне 300 милиграма магнезий всеки ден.

Относно менструалните крампи при дамите, калиевият глюконат и морският магнезий са подходящи за по-лекото им понасяне или облекчаване. А ако трябва да обобщим за всички, добре балансираният хранителен режим и хидратация може да намалят честотата на спазми в краката. Задължително е човек да си осигурява нужните макронутриенти (въглехидрати, протеини, мазнини и вода), така и микроелементи (витамини и минерали) за здравословна мускулна функция.