Показване на 1–16 от 17 резултата

Какво представлява рибеното масло?

Рибено масло е масло, извлечено от тъканите на мазна риба. Рибните масла съдържат омега-3 мастни киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), прекурсори на някои ейкозаноиди, за които е известно, че намаляват възпалението в организма и подобряват хипертриглицеридемията.

Добавката Рибено масло е хранителен източник на омега-3 мастни киселини. Тялото ви се нуждае от омега-3 мастни киселини за много функции, от мускулна активност до клетъчен растеж. Омега-3 мастните киселини са получени посредством храната. Не могат да бъдат произведени самостоятелно в тялото.

Добавките с рибено масло идват под формата на течност, капсули и хапчета.

Хората приемат рибено масло, заради противовъзпалителните му ефекти.

Кога е необходимо да използваме добавки с рибено масло?

Изследванията за използването на рибено масло за специфични условия показват:

Сърдечни заболявания. Докато изследванията показват, че хората, които ядат хранителни източници на рибено масло, най-малко два пъти седмично, имат по-нисък риск от смърт, поради на сърдечни заболявания.

Високо кръвно налягане. Множество проучвания докладват скромни намаления на кръвното налягане при хора, които вземат редовно добавки с рибено масло. Съществуват някои доказателства, че полезните ефекти на рибеното масло може да са по-големи за хора с умерено до тежко високо кръвно налягане, отколкото за тези с леко повишение на кръвното налягане.

Високи триглицериди и холестерол. Налични са силни доказателства, че омега-3 мастните киселини могат значително да намалят нивата на триглицеридите в кръвта. Там също може да се наблюдава леко подобрение на липопротеините с висока плътност (HDL, или „добър“) холестерол. Въпреки че се наблюдава и повишаване на нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL, или „лош“) холестерол.

Ревматоиден артрит. Проучванията предполагат, че добавки с рибено масло може да помогнат за намаляване на болката, подобряване на сутрешната скованост и облекчаване на ставната нежност при хора с ревматоиден артрит. Докато облекчението често е скромно, може да е достатъчно, за да се намали необходимостта от противовъзпалителни лекарства.

Допълнителни характеристики

Омега-3 мастни киселини са от съществено значение за доброто здраве. Опитайте се да ги получите чрез хранителната си диета, като ядете рибата печена, а не пържена. Рибено масло добавката може да бъде от полза, ако имате високи триглицериди или ревматоиден артрит.

Какво все пак съдържа рибеното масло?

Рибеното масло изглежда не съдържа почти никакъв живак, което може да бъде причина за безпокойство при някои видове риба. Трябва да се вземе под внимание факта, че при получаване на твърде много рибено масло, в тялото ви може да се увеличи риска от кървене и може да повлияе на вашия имунен отговор. Не е ясно дали рибеното масло е безопасно за хора, които са алергични към морски дарове. Вземете рибено масло добавки под лекарско наблюдение.

Какви са страничните ефекти от прием на добавки с рибено масло?

Необходимо е да се приемат добавки с рибено масло, както е описано в листовката. Обикновено добавките с рибено масло се считат за безопасни. Въпреки това, рибено масло добавките могат да причинят леки странични ефекти, включително:

  • Рибен послевкус;
  • Лош дъх;
  • Киселини, гадене или диария;
  • Обрив.

Високите дози на добавки с рибено масло може да увеличи риска от кървене и евентуално увеличаване на риска от инсулт.

Какви взаимодействия познаваме с други лекарства, добавки и билкови продукти?

Възможните взаимодействия включват:

Антикоагулант и антитромбоцитни лекарства, билки и добавки. Тези видове лекарства, билки и добавки намаляват съсирването на кръвта. Възможно е, с приема на добавки с рибено масло, да увеличи риска от кървене.

Лекарства за кръвно налягане, билки и добавки. Добавките с рибено масло може да поддържа малко по-ниско вашето кръвно налягане. Приемането на тези добавки с лекарства за кръвно налягане може да увеличи ефектите върху кръвното налягане.

Контрацептивни лекарства. Някои контрацептивни лекарства може да попречат на ефекта от рибеното масло върху стойностите на триглицеридите.