Показване на 1–16 от 65 резултата

Чревните газове са тема, която хората избягват да обсъждат, но истината е, че всички имаме газове в чревния тракт. Тези “неудобни” отделяния на организма могат да допринесат за усещане за подуване (пълнота), оригване, коремни спазми и метеоризъм (медицинското наименование за натрупване на газове в стомашно-чревния тракт). Тези симптоми обикновено са кратки и намаляват, след като газовете се отделят чрез механизмите като оригване или метеоризъм. Някои хора могат да бъдат по-чувствителни дори към нормалните количества газове и да развият горните симптоми, докато други ще се сдобият с повече газове при консумация на млечни продукти, храни с глутен, бобови храни и варива.

Нека обаче разгледаме по-подробно различните механизми, участващи в естественото отделяне на газове от организма:

Оригването е нормален процес и е резултат от погълнат въздух, който се задържа в стомаха. Въздухът може или да се изпусне обратно чрез оригване, или да се предаде от стомаха в тънките черва и впоследствие да се освободи под формата на ректален газ (flatus).

Подуването на корема се отнася до чувство за пълнота в горната част на корема. Това може да бъде повлияно от натрупване на газове и / или консумирана/обработваща се храна в стомаха. Някои пациенти изпитват симптома дори при нормални количества стомашни газове.

Метеоризмът се отнася до преминаването на ректалните газове извън тялото. Газовете обикновено са комбинация от погълнат въздух и газове, произведени от действието на бактерии на дебелото черво чрез неусвоени въглехидрати.

Газове, които се натрупват в дясната горна част на дебелото черво, може да доведат до болка, която да се усеща като болка в жлъчния мехур. Газове, които се натрупват в лявата горна част на дебелото черво, може да се разпространи нагоре до гърдите и да наподобява сърдечна болка.

Има някои рискови фактори, които могат да предизвикат образуването и отделянето на газове в по-големи количества. Такива фактори са прекомерна консумация на въглехидрати, газирани напитки, хора със синдром на раздразненото дебело черво, при бактериален свръхрастеж и други.

Елиминирането на провокиращи газовете храни и напитки е една от стъпките за елиминиране на проблема в зародиш. Освен това, може да се приемат храносмилателни ензими, пре- и пробиотици за балансиране на чревния микробиом, Л-глутамин, псилиум хуск, екстракти от копър, мента, симетикон и други. В категорията ще намерите разнообразие от продукти, които да ви помогнат за облекчаване на подуването и стомашното неразположение, както и за образуване на по-малко газове.